Heemschut is niet te spreken over de massaliteit van de nieuwbouw die in plaats van het voormalige verpleeghuis Sint Jacob tegenover Artis is gepland. Daarmee steunt de erfgoedvereniging de meer dan 120 mensen uit de buurt die een zienswijze hebben ingediend.
Beeld Hassane el Yakine
De nieuwbouw voorziet in een carré met 325 woningen en commerciële ruimten rond het middendeel van het complex dat wel wordt behouden. Heemschut wijst er op dat geen aandacht is besteed aan een zorgvuldige inpassing van het omvangrijke gebouw in de Plantage. Heemschut heeft het stadsbestuur dan ook opgeroepen om gehoor te geven aan de meer dan 120 ingediende zienswijzen. Het oude verpleeghuis zal grotendeels worden gesloopt. Het middendeel met de vroegere kapel blijft gelukkig als gemeentelijk monument behouden.
Past niet in Plantagebuurt
Omdat het hier gaat om een zogenaamd transformatiegebied in de binnenstad gelden vooraf geen strikte welstandscriteria. Heemschut: ‘Het resultaat is dat de laatste versie van het bouwplan van zes verdiepingen op een verhoogde begane grond, aan alle zijden hoger en massaler zal worden dan het huidige gebouw. De nieuwbouw past daardoor totaal niet in de overwegend groene Plantagebuurt. De meeste omringende bebouwing is van een geheel andere schaal.’ Heemschut voorziet dat zo onherstelbare schade zal worden toegebracht aan de verfijnde balans tussen schaal, maat en sfeer in de Plantage. ‘Het is nota bene een beschermd stadsgezicht met een nog grotendeels negentiende-eeuws karakter.’
Variatie noodzakelijk
Een goede inpassing van het bouwplan vergt volgens Heemschut variatie in bouwhoogte en in de rooilijnen, in plaats van het volledig invullen van de zogenaamde bouwenvelop om maximaal rendement te behalen. Belangrijk is daarbij wel dat de poort aan de Plantage Middenlaan, die zicht biedt op de monumentale kern en de groene binnenhoven – een positief onderdeel van het plan! – in stand blijft.
Seniorenwoningen
Zorgcentrum Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan is twee jaar geleden door Amstelring verkocht voor 31 miljoen euro aan projectontwikkelaar Koopmans en Syntrus Achmea en wordt dus voor het grootste deel gesloopt. Het monumentale deel uit 1861 blijft staan en de rest gaat plat om plaats te maken voor 317 seniorenwoningen. Het middendeel wordt later voor een deel weer terug gehuurd door Amstelring. Er komen dan 32 plaatsen voor zeer kwetsbare ouderen met een chronische ziekte of dementie.