Home Overzicht Heemschut wil monumentenstatus voor Buurtcentrum Transvaal

Heemschut wil monumentenstatus voor Buurtcentrum Transvaal

0

Buurtcentrum Transvaal in de Danie Theronstraat is een bijzonder voorbeeld van jonge bouwkunst. De commissie Amsterdam van Heemschut vindt daarom dat dit gebouw een gemeentelijk monument moet worden. Op dit moment dreigt echter verkoop van het leegstaande pand. Sloop na verkoopt dreigt. Heemschut wil dit voorkomen. Daarom heeft Heemschut de bestuurscommissie Oost verzocht om het gebouw toe te voegen aan de gemeentelijke monumentenlijst.

Het Buurtcentrum is in 1973-1975 gebouwd op basis van een ontwerp van de architecten Pi de Bruijn en Ruud Snikkenburg van de Dienst Volkshuisvesting van de gemeente Amsterdam. Mei vorig jaar sloot Buurtcentrum Transvaal na ruim 40 jaar haar deuren. Het buurt- en opbouwwerk, zoals dat in de jaren zestig van de twintigste eeuw in diverse Nederlandse steden werd ingericht, wordt anno 2017 gezien als ‘niet meer van deze tijd’.

Nu de oorspronkelijk functie is vervallen, rijst de vraag wat er met het gebouw moet gebeuren. Heemschut heeft architectuurhistoricus Michiel Kruidenier verzocht om dit gebouw uitvoerig te onderzoeken en te beschrijven. In zijn rapport concludeert Kruidenier dat het gebouw een zeldzaamheid is in zijn soort en dat het een eervolle vermelding in de moderne architectuurgeschiedenis verdient. Het gebouw vertegenwoordigt voor Amsterdam een aanzienlijke architectuur- en cultuurhistorische betekenis.

Sinds augustus maakt BOOST tijdelijk gebruik van het gebouw. Het is een ontmoetingsplek en community van nieuwkomers, bewoners en organisaties uit de buurt.  Zij organiseren ontmoetingen om elkaar te leren kennen, en programma’s die kunnen helpen om mee te doen in de samenleving.