Home Eten&Drinken (H)eerlijke chocolade in het KIT: het was de hemel voor chocoliefhebbers

(H)eerlijke chocolade in het KIT: het was de hemel voor chocoliefhebbers

0

Nee, we waren niet in Brugge. We stonden gewoon midden in Amsterdam, in het Koninklijk Instituut voor de Tropen om precies te zijn. Op zaterdag 21 oktober werden wij omgeven door cacao, chocoladerepen en chocolademelk. Een geweldig chocoladefestijn dat georganiseerd werd door Origin Chocolate Event.

Tekst Eline van Dam | Foto’s Veerle van Dam

Het KIT was die dag de hemel voor de echte chocoladeliefhebber. Proeverijen, muziekstukken, workshops en lezingen, die natuurlijk in het teken van chocolade stonden, werden de hele dag door gehouden. Om 10.00 uur ’s ochtends kon je al beginnen met een chocolade meditatie. Tijdens deze meditatie leerden de deelnemers over de spirituele rol van cacao bij de Maya’s.

Gedurende de dag werd het steeds gezelliger en drukker in het KIT. Lezingen over duurzaamheid, transparantie en eerlijke arbeidsomstandigheden op cacaoplantages werden volop gehouden. We leerden in niet al te ingewikkelde taal hoe Nederlandse bedrijven cacaoboeren proberen te stimuleren en te helpen hun product zo duurzaam en eerlijk mogelijk te verbouwen. Maar als het product uiteindelijk zo duurzaam en eerlijk is; hoe communiceer je dat dan naar de consument? Want waarom zou je kiezen voor een reep die twee keer zo duur is dan de andere?

Voor dat antwoord moesten we, naast bij de lezingen, ook bij de proeverijen zijn. Daar kon je de fijne smaak van de goede kwaliteit chocola ervaren. En niet alleen de kwaliteit was top, ook het verhaal daar achter was geweldig. Welk mens met een goed hart wil nou niet chocolade kopen van boeren die met liefde voor hun land en hun medemens cacao verbouwen en uiteindelijk verwerken tot heerlijke repen?

Na al dat proeven en luisteren hadden we zin in iets interactiefs. Geen probleem! Daar had OCE ook goed aan gedacht. In vijf grote glazen potten borrelden vijf heerlijke soorten chocolademelk. Een voor een proefden we de diverse chocolademelksoorten welke wij beoordeelden op structuur, smaak en geur. Geen straf, als je het ons vraagt!

Na alle kraampjes langs geweest te zijn en de bijbehorende verhalen over cacaoboeren in Peru, Ecuador, Guatemala, Kameroen, Congo en zelfs de Filipijnen gehoord te hebben, besloten wij de dag af te ronden bij de Chocolate, Coffee & Tea-proeverij van Bocca. Een vrolijk en enthousiast meisje vertelde met veel verstand van zaken over het verschil tussen diverse koffiebonen. Natuurlijk mochten wij dat proeven onder het genot van…  een (h)eerlijk stukje chocolade.