Home Overzicht Helaas kun je niet op me stemmen

Helaas kun je niet op me stemmen

0

Heerlijk die peilingen, of moet ik zeggen voorspellingen, over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam door orakel annex waarzegger Maurice de Hond. Mauritzio del Perro noemen Spaanstalige vrinden van mij hem sinds jaar en dag.

Als we moeten geloven wat hij in zijn glazen bol ziet, eindigen we met elf partijen, waarvan er minstens drie met getuigenispolitiek. Namelijk Denk, Forum van Democratie en BIJ1. Dat wordt nog leuk, met gekrakeel, opwinding, schandaaltjes zoals nu met de nummer drie van de lijst Sylvana. Als ze eenmaal gekozen zijn, krijgen ze natuurlijk ruzie met elkaar, daar kun je op wachten. En de intocht van identiteitspolitiek in de Raad. Ik geniet er nu al van.

Van de jaren als raadsverslaggever, gedurende  13 of 14 jaar heb ik iedere vergadering bijgewoond, heb ik een ding geleerd over wat kleine partijen kunnen bereiken. Opa vertelt… Weinig tot niets. Ze zullen worden onderworpen aan een keihard bureaucratisch regime. Ze krijgen gelimiteerde spreektijden toegewezen. Ze worden overladen met kilo’s onleesbare dossiers vol onbegrijpelijke terminologie.

De gemeente Amsterdam is te vergelijken met een oceaanstomer. Ook de kleinste koerswijziging kan slechts met moeite worden bereikt. Maar misschien willen die partijen dat helemaal niet. Willen ze symboolpolitiek bedrijven en roepen voor de bühne. En hopen ze wat subsidiegeld binnen te slepen voor de eigen activiteiten van de achterban. Je weet toch…

En ze kunnen natuurlijk genieten van alle voordelen van het raadslidmaatschap. De status. Een vast inkomen als raadslid, voor zzp-ers en uitkeringstrekkers een zegen. Ze kunnen vriendjes als medewerker inhuren, of familie zoals nu bij de Ouderenpartij.

Er zijn tal van andere zaken waarvoor ze geld kunnen krijgen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gratis op dienstreis/excursie/betaalde vakantie naar het buitenland. Ik heb heel wat roddels gehoord over sex, drank, overspel en vechtpartijen. Daar kom ik misschien ooit nog eens op terug.

Ze worden op alle belangrijke gebeurtenissen uitgenodigd. Ze mogen de koning en koningin een hand geven. Ze kunnen gratis naar het theater. Ze kunnen gratis naar Ajax (en wil dat nou niet?). En dat terwijl er maar 13 of 14 raadsvergaderingen per jaar zijn.

Als je af en toe een beetje keet schopt en in de publiciteit komt, is je kostje eigenlijk al gekocht. Eigenlijk is het dus een gouwe baan, gegarandeerd voor vier jaar. Heerlijk voor die jongens en meisjes (Oh, nee ik moet natuurlijk genderneutraal  mensen, figuren, wezens of personen zeggen) van Denk, Forum voor Democratie en BIJ1.

Begrijpt u nu waarom ik ooit zelf meedeed? Hieronder nog een keer de hitsingle voor mijn partij. De R.O.B., de Radicale Oppositie Beweging. Dit jaar kunt u helaas niet op me stemmen.

Het is maar dat u het weet.