Home Eten&Drinken Hemelwater

Hemelwater

0

Een biertje gebrouwen van regenwater, het klinkt als een gimmick. Een marketing trucje voor de aandacht en om meer te verkopen. De aandacht en verkoop is inderdaad gelukt, maar een trucje, dat is het geenszins.

Door Hans van den Bosch

De aanleiding voor dit artikel is dus een biertje, met de naam ‘Code Blond’. Ik zag het voor het eerst in de Intratuin. De merknaam is Hemelswater, maar het bier is gebrouwen bij De Prael, in het hart van Amsterdam. Het recept is identiek aan het bier ‘Bitterblond’ van De Prael; een erg lekker kruidig, licht bitter maar vooral zeer doordrinkbaar blond bier.

Regenwater
Het is in de bierwereld heel gebruikelijk om niet zelf te brouwen, maar een eigen recept te laten brouwen bij een grote brouwerij. In dit geval gaat het ook niet om het recept, maar om het gebruik van regenwater. Dat is waar het de mensen van het bedrijf Hemelswater, Joris Hoebe en Pavel van Deutekom, allemaal om te doen is.

Want regenwater wordt te weinig gebruikt en dat is jammer. Om twee redenen. Ten eerste is het eigenlijk van de zotte om schoon regenwater eerst in een (relatief) vuile rivier te lozen om het daar vervolgens uit te halen en te zuiveren voor drinkwater. Maar belangrijker is het overstromingsgevaar in onze steden. Dit neemt steeds meer toe door klimaatverandering en verdichtende bebouwing (en de neiging van mensen hun tuin vol te leggen met betontegels). Daarom is het nodig regenwater bij een zware bui (tijdelijk) op te vangen, zodat het riool niet overbelast wordt. Tijdens een brainstorm op de HvA over dit onderwerp werd het bieridee geboren.

Een klein begin
De eerste poging was met 40 liter regenwater, opgevangen bij de Wibautstraat, en een HEMA brouwkit. Zo’n kit is een snelle manier om bier te maken: een pot moutstroop, hopkorrels en gist. Ingewikkelder was het water. Iedereen die de Wibautstraat kent zal verwachten dat water daar niet helemaal schoon kan zijn. En inderdaad moet regenwater per definitie gefilterd worden, iets waar Hemelswater expertise in heeft opgedaan.

Toen de heren gevraag werden voor een feestje te leveren, moest er opgeschaald worden. Brouwerij De Prael werd benaderd, en zij vonden het een uitdaging met regenwater te brouwen. Zodoende werd er 2000 liter regenwater verzameld en gefilterd en daarna met een grote logistieke operatie naar de binnenstad vervoerd.

En de rest is geschiedenis… Het winnen van de Horecava Innovation Award in 2017 is een hoogtepunt en genereerde zeer veel aandacht. Het ‘biertje van regenwater’ was meestal de kop, maar gelukkig word het ‘Rainproof’ thema ook onder de aandacht gebracht.

60.000 liter
Tegenwoordig wordt het regenwater verzameld bij de Intratuin. Dit bedrijf huist in een grote kas, met een enorm dakoppervlak. Om in de eigen waterbehoefte (plantjes sproeien) te voorzien hadden ze al een tank van 60.000 liter waarin het regenwater wordt opgevangen. Dat maakt de Intratuin niet allemaal op.

Uiteraard moeten we met z’n allen wel heel veel bier gaan drinken om overstromingen te kunnen voorkomen. Dat gaat niet lukken. Maar met een heleboel initiatieven bij elkaar maken we wel degelijk verschil. Denk aan een paar grindtegels minder, een regenton in de tuin, of brouwerij De Prael die op haar nieuwe locatie in het Westelijk Havengebied 100 procent met regenwater wil laten brouwen. Hoe dan ook, probeer vooral Code Blond eens uit. En met dit verhaal in het achterhoofd zal het zeker extra lekker smaken. Proost!