Home Overzicht Herdenking Februaristaking trekt veel belangstelling

Herdenking Februaristaking trekt veel belangstelling

0

Donderdag om 11.00 uur stond het openbaar vervoer in de stad een minuut stil. In bussen, metro’s en trams deed burgemeester Van der Laan via de geluidsinstallatie de oproep om die middag naar de Dokwerker op het Jonas DaniĆ«l Meijerplein te gaan voor de herdenking van de Februaristaking. Twee keer zoveel mensen als vorig jaar kwamen naar de Dokwerker, waar ook koning Willem-Alexander aanwezig was.

Beeld Hans Heitgeert

De februaristaking vond 75 jaar geleden plaats op 25 en 26 februari. Trambestuurders en conducteurs legden toen het openbaar vervoer in Amsterdam volledig plat uit protest tegen de razzia op 427 Joodse mannen. De staking breidde zich als een olievlek uit. Zo sloten winkels, kantoren en bedrijven hun deuren. De staking breidde zich uit naar de Zaanstreek, Kennemerland, Hilversum, Weesp en Utrecht. Het was het enige massale protest tegen de Jodenvervolging door de nazi’s. Op een gewelddadige wijze maakten de Duitsers een einde aan de staking.

De jaarlijkse herdenking bij de Dokwerker duurde een uurtje.’Ook al is het maar een korte manifestatie’, zei de burgemeester. ‘Soms is een korte manifestatie lang genoeg om niemand zich in de steek te laten voelen. Dat hebben de Februari-stakers ons geleerd.’ Hij zei ook dat als de stakers empathie toonden onder het juk van terreur, wij nu in de bres moeten springen voor een ander in volle vrijheid. ‘Anders is onze trots op de stakers misplaatst. Dat plichtsbesef is het minste eerbetoon waar de stakers recht op hebben.’

Acteur Joost Prinsen las vier gedichten voor.