Home Duurzaam Hergebruik van warmte voor eerste 2.700 woningen Sluisbuurt

Hergebruik van warmte voor eerste 2.700 woningen Sluisbuurt

0

De eerste 2.700 van de 5.500 te bouwen woningen en voorzieningen van de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland worden aangesloten op het stadswarmtenet van Westpoort Warmte (WPW). Daarbij wordt gebruik gemaakt van het hergebruik van warmte.

Restwarmte uit de Diemencentrale wordt eerst gebruikt voor de verwarming van het Oostelijk Havengebied. De retourwarmte die daarna overblijft, is voldoende om ook de gebouwen in de Sluisbuurt te voorzien van warmte.

Biomassacentrale
Westpoort Warmte, een een samenwerking van Nuon Warmte met afvalverwerker AEB Amsterdam, zet in op het verduurzaming van de warmtebron. In eerste instantie door een biomassacentrale te bouwen voor de verbranding van gecertificeerd hout. Als ontwikkelaars een gelijkwaardige of duurzamer alternatief voor de stadswarmte van WPW hebben, kunnen ze vrijstelling krijgen van de aansluitplicht.

De meest duurzame techniek
‘Na een stevig debat in de raad ben ik aan de slag gegaan om voor de Sluisbuurt het best haalbare en meest duurzame resultaat te behalen’, zegt wethouder Marieke van Doorninck. ‘In de aanvullende afspraken met Westpoort Warmte is voor het warmteplan ingezet op meer flexibiliteit om steeds de meest duurzame techniek in te zetten.’

Duurzame wijk
De Sluisbuurt wordt een duurzame wijk met ongeveer 5. 500 woningen. Duurzaamheid van de nieuwe wijk zit in de keuze voor flexibele bouw, het autoluwe karakter, aandacht voor natuur en ecologie, rainproof, het ondergronds afvaltransportsysteem en smart mobility concepten. In 2020 start de bouw en in 2022 komen de eerste bewoners. De totale ontwikkeling van de Sluisbuurt gaat tien tot vijftien jaar duren.