Home Rob Zwetsloot Het Amsterdammertje en de Europride

Het Amsterdammertje en de Europride

0

Heugelijk nieuws. Een boodschap van gerechtigheid. Eerherstel voor een icoon. Het symbool dat Amsterdam treffend karakteriseert. Veel beter dan die stomme IAmsterdam letters. Het Amsterdammertje!

Het Amsterdammertje wordt gerehabiliteerd. Het Amsterdammertje keert terug in het straatbeeld. Het Amsterdammertje, meedogenloos wapen tegen de terreur van wildparkerende touringcars en automobielen. Het Amsterdammertje, gewoon weer lekker ouderwets autootje pesten. Het Amsterdammertje, dat fiere ijzeren paaltje dat vroeger alle stoepen van de stad sierde. Het Amsterdammertje, ook in chocola verkrijgbaar en een grote hit onder toeristen.

Bijna was het Amsterdammertje uitgestorven. Alleen in sommige verwaarloosde en vergeten straten in marginale wijken is het nog te bewonderen. Het Amsterdammertje, geïntroduceerd onder PvdA wethouder Michael van der Vlis. Een renegaat die een reputatie had om in beschonken toestand op zijn brommer van café naar café te slingeren om de zegeningen van zijn beleid uit te dragen. Zegeningen waarvan het Amsterdammertje er met kop en schouders bovenuit stak.

Maar na hem kwam er een PvdA bestuurder die vond dat het afgelopen moet zijn met dit sexistische symbool. De geharnaste feministe Guusje ter Horst. Een bikkelharde tante die de stad met ijzeren hand onder de knoet hield. Zij begon een kruistocht tegen het Amsterdammertje. Zette een plan in werking om het Amsterdammertje te laten uitsterven. En bijna was het haar gelukt. Net op tijd werd ze weggepromoveerd naar Nijmegen, Havana aan de Waal. Om daar haar mensenhaat uit te gaan leven.

Door Groenlinks gemeenteraadslid Zeeger Ernsting, afkomstig uit een geslacht van communistische gestaalde kaders, maakt het Amsterdammertje nu een spectaculaire comeback. Dankzij een onvervalst stukje succesvolle klassenstrijd van kameraad Zeeger staat het Amsterdammertje dezer dagen weer in het brandpunt der belangstelling. Onder zijn aanvoering besloot te gemeenteraad tot terugkeer van het Amsterdammertje.

Wordt het Amsterdammertje weer onvermijdbaar en alomtegenwoordig. Het Amsterdammertje, het ultieme fallussymbool,  dat staat voor Amsterdam als zwoele stad. Stad van vrije liefde. Stad van de wellust. Stad van de hartstocht.

De terugkomst van dit erotisch geladen symbool, deze strak  overeind staande paal werd aangekondigd in de verwachtingsvolle schaduw van het jaarlijkse feestje van de homozuele gemeenschap in Amsterdam de zogenaamde Gay Pride, dit jaar zelfs de Europride genoemd. Een feest waarin de stad andermaal de reputatie als sodom en gomorra van de aan zijn eigen tegenstellingen ten onder gaande westerse laat kapitalistische samenleving zal bevestigen. Waar de kurken zullen knallen, de sappen zullen stromen, de sex zal stomen, de poeders en de pillen gretig aftrek zullen vinden en overal liefde en verdraagzaamheid heersen. Waar een fier rechtopstaand en keihard Amsterdammertje een glorieuze comeback maakt.

Nou nog even die stomme IAmsterdam letters afschaffen.

En het is maar dat u dat weet.