Home Overzicht ‘Het concert van Europa’, na 200 jaar in de Muiderkerk

‘Het concert van Europa’, na 200 jaar in de Muiderkerk

0

Geen dag gaat voorbij zonder een mening over Europa. Scala, het Kamerkoor en Orkest, draagt een muzikaal steentje bij aan deze discussie met de uitvoering van twee schitterende muziekstukken uit het begin van de 19de eeuw.

Napoleon had Europa grondig overhoop gehaald. Toen hij eenmaal definitief werd verslagen, was de grote vraag hoe de vrede in Europa moest worden gehandhaafd. Men bedacht daarvoor in 1818 het begrip Het concert van Europa.

Het was in deze sfeer en In hetzelfde jaar 1818 en in dezelfde sfeer schreeft Luigi Cherubini een Requiem opgedragen aan Lodewijk XVI. Deze was in 1793 onthoofd en daarmee begon alle ellende. Het Requiem is daarmee een politiek statement met een reactionair karakter. Het heeft bij uitstek een dramatisch muziekstuk.

Tweehonderd jaar later zingt kamerkoor Scala in de Muiderkerk twee keer dit schitterende Requiem van Cherubini, samen met een begeleidingsorkest van enthousiaste amateurs. Het orkest begint het concert met de Ouverture Coriolan van Beethoven dat hij schreef in 1807.

Napoleon was toen op het toppunt van zijn macht. Het verhaal van de ouverture gaat over een andere generaal, de Romeinse generaal Coriolanus, die op het laatste nippertje ervan afziet om Rome te vernietigen.

Carine Lacor geeft voorafgaand aan het concert een toelichting op de historische context van het programmat en ook hoe actueel het debat over Europa nog steeds is.

Scala Kamerkoor en Orkest brengt op 24 en 25 november om 20.15 uur in de Muiderkerk het Requiem van Cherubini en Ouverture Coriolan van Beethoven.