Home Kunst Het Flevopark trilt

Het Flevopark trilt

0
Hiphop terwijl het hoost

Op 12 augustus vond het Appelsap Fresh Music Festival weer plaats. Voorheen in het Oosterpark, maar sinds 2015 in het Flevopark. Een festival waar zoveel hiphop, R&B en urban voorbijkomt, vind je niet zo snel. Maar wel bij  Appelsap 2017.

Tekst en foto’s Alex van Moort | IJopener

Appelsap is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste festivals in zijn genre met een keur aan artiesten en dj’s, zowel nationaal als internationaal. Upcoming acts maar ook gevestigde namen, voor elk wat wils dus, verdeeld over de diverse podia.

Poncho’s
Even lijkt het weer roet in het eten te gooien. De regen komt flink naar beneden, maar iedere bezoeker wordt verwend met een poncho, wat tenslotte ook een beetje bij een festivalgevoel hoort. Loos alarm, zo blijkt, want al snel breekt een lauw zonnetje door, precies op het moment dat op de mainstage (van Nederlandse bodem) onder anderen Kempi, Fresku en de New Yorkse lady MC Young M.A. de toon zetten. Hetzelfde podium waar verleden jaar Ja Rule en Broederliefde het Flevogras liet trillen. Nu zijn de Broederheren niet meer weg te denken uit de Nederlandse popcultuur.

Opvallend is het gemêleerde publiek, jong en oud gemixt

Rondje park
Een rondje door het park brengt ons bij de Karaoke-stage, waar men kan meeblèren met zowel oude als nieuwe R&B. Het is dringen om aan de beurt te komen. Op het foodplein doet de menigte zich tegoed aan allerhande snacks uit de bekende foodtrucks die je ook elders door het seizoen tegenkomt op alle bekende festivals: van frites tot multiculti food.

Nieuwsgierige buurtbewoners
Organisatorisch zit Appelsap prima in elkaar: ruime toegang, gigantische toiletgroepen zonder wachtrijen, veel beveiliging en voldoende plekken om de dorst te lessen. En alles duidelijk aangegeven. Ook aan de kinderen is gedacht met een kidstent waar van alles te doen is. Opvallend is het gemêleerde publiek, jong en oud gemixt, van gezinnen met kinderwagens tot oudere stellen die nieuwsgierig rondlopen. Omdat het geluid tot in de wijde omtrek te horen is, besloot de organisatie ooit de bewoners van de omliggende straten korting op de entree te geven, als een soort compensatie. Slim bedacht en daardoor trekt het festival jaarlijks een heel divers publiek, ook uit de buurt, wat het extra bijzonder maakt.

De beats van mastodont Egyptian Lover.

808 beats
Op naar de Red Light Radio-stage. Daar warmt dj Mr. Wix het toestromende publiek op met dance-, soul- en hiphop-classics als aanloop naar een van de hoogtepunten van deze editie: Egyptian Lover. Deze pionier tovert vanaf begin jaren tachtig zijn elektronische dansmuziek uit de befaamde Roland 808 drumcomputer. Dit apparaat is de basis van talloze hits, van vroeger tot nu. Niemand kan beter overweg met de 808 dan Egyptian Lover. Gecombineerd met geweldig scratch- en rap-werk zet hij een geweldige show neer. Hij speelt live beats op ‘zijn 808’ en het voornamelijk jonge publiek smult ervan. Egyptian geniet zichtbaar en ik met hem.

De grote kleine rapper
Dan stormt heel Appelsap richting mainstage voor de grote afsluiter Lil Wayne. Geboren als Dwayne Michael Carter en van kinds af aan een van de grootste en meest succesvolle rappers. Hij is recordhouder meeste hits ooit, sinds medio jaren negentig. Met zijn platina Tha Carter-albums, deel 1 tot en met 4, en deel 5 in de maak, is Lil Wayne de grootste ‘kleine’ urban rapartiest van deze generatie. Het publiek springt en zingt letterlijk ieder woord mee terwijl ik mij richting uitgang begeef. Het gras van het Flevopark trilt wederom.

Dj Mr. Wix draait klassiekers.