Home Eten&Drinken Het loopt storm bij sportcafé Oerknal

Het loopt storm bij sportcafé Oerknal

0

Vroeger struinde ik hier rond met vriendjes in de volkstuintjes en weilanden. Als ik er nu doorheen fiets, is het een enorme drukte. Er is een universitair – wetenschappelijk – studentikoos dorp verrezen en op de plek van de weilanden bevindt zich nu onder meer sportcentrum Universum en het bijbehorende Eetcafé Oerknal.

Door Jan Molenaar | Beeld Pascal van Zwieten en Sam Schuman

Bij binnenkomst valt op dat het een ruime horecagelegenheid is en toch gezellig. Het heeft de ambiance van een echt sportcafé met een pooltafel en een tafelvoetbalspel. Ik praat over dit café met bedrijfsleider Pascal van Zwieten in het nabijgelegen café restaurant Polder.

Niet commercieel
De Oerknal is eigendom van Stichting USC (Universitair Sportcentrum). Bij het USC sporten vooral studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. De Oerknal is dus geen commerciële horecaonderneming zoals andere cafés. Het biedt gelegenheid om te eten en te drinken aan gebruikers van het sportcentrum Universum en andere passanten.

HTS’er bedrijfsleider
Van Zwieten vertelt dat hij geen horecaopleiding heeft, maar studeerde aan de HTS. ‘In mijn studietijd werkte ik veel in de horeca en was ik een enthousiaste zaalvoetballer. Toen ik afgestudeerd was, belandde ik als assistent-bedrijfsleider bij de Oerknal en werd later bedrijfsleider.’

Parttimers
In de Oerknal komen met name sporters na hun wedstrijd iets drinken. ‘Vooral de dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond zijn goede avonden met veel sporters en gezelligheid.’ In de Oerknal werken voornamelijk studenten parttime naast hun studie. Sommigen staan in de keuken, ook al hebben ze geen horeca-ervaring. Het doet me denken aan mijn tennisvereniging waar vrijwilligers koken voor grote groepen zonder een specifieke opleiding en waar ook sommigen hier zeer getalenteerd voor zijn. Op deze manier is het mogelijk dat er voor een klein bedrag een eenvoudige maaltijd verkrijgbaar is.

Evenementen
Bij de Oerknal vinden verschillende evenementen plaats. Bij grote voetbaltoernooien wordt er massaal op grote schermen gekeken. In juni vonden de studentenkampioenschappen hier plaats. Van Zwieten organiseerde eind van het studiejaar een festival in samenwerking met andere horecagelegenheden op het Science Park waarbij er een podium met bandjes was, springkussens en ander vertier.

Instuif Apenkooi
Een keer in de maand organiseert Sport4kidz in samenwerking met Universum een weekend lang de Instuif Apenkooi voor kinderen (klimmen, glijden, zwaaien zonder de vloer te raken). En natuurlijk kunnen bezoekers van de open dag van het Science Park die jaarlijks gehouden wordt terecht in de Oerknal voor een hapje en een drankje.

Ook voor buurtbewoners
Niet alleen voor studenten en universitaire medewerkers zijn Universum en Oerknal interessant. Universum biedt voor buurtbewoners en hun kinderen diverse sport- en ontspanningsmogelijkheden. Het eetcafé biedt gezelligheid, (sport)vermaak en maaltijden of consumpties tegen een zeer schappelijke prijs. Een kopje koffie of een lunch tijdens een fietstocht door het nabijgelegen Flevopark of op doortocht naar IJburg is zeker een aanrader!