Home Overzicht Het Namenmonument is er voorlopig nog niet

Het Namenmonument is er voorlopig nog niet

1

Wanneer en waar het monument met de 102.000 namen van slachtoffers van de holocaust er staat is onduidelijk. De discussie over de plaats van het Namenmonument gaat voort.

Het monument zou een plaats krijgen in het Wertheimpark. Na bezwaren uit de buurt werd afgezien van deze locatie. Een nieuwe locatie werd gevonden in het Weesperplantsoen. Twee jaar geleden ging de gemeenteraad unaniem akkoord met deze plaats voor het monument. Tegenstanders verwijten de Amsterdamse bestuurders dat het belang van de buurt niet is meegenomen in de besluitvorming.

Geen bezwaren tegen komst monument
Tijdens een hoorzitting in de Balie bleek dat er helemaal geen bezwaren zijn over de komst van een monument dat de holocaust herdenkt. Wel over de plaats waar het komt te staan. Bovendien vinden de tegenstanders het ontwerp van Daniel Libeskind te groot en het ontwerp te agressief.

Van inspraak geen sprake
Dat de gemeente Amsterdam onzorgvuldig en gehaast te werk is gegaan bij het toewijzen van een plek in de groenstrook langs de Weesperstraat werd al eerder duidelijk. In de Volkskrant concludeerden de hoogleraren bestuursrecht Jon Schilder en Bert Marseille dat er van enige inspraak door de buurt geen sprake is.

Enorme impact op de buurt
‘Zo’n kolossaal en ingrijpend monument dat de Holocaust herdenkt, heeft enorme impact op een buurt. Juist dan moet je ruimte bieden voor inspraak’, aldus Jon Schilder. Zijn collega Bert Marseille vindt het van belang dat het daarna door Libeskind onthulde ontwerp op tal van plekken afwijkt van de voorwaarden die de gemeenteraad had gesteld. ‘Daardoor kan de advocaat van de omwonenden aannemelijk maken dat een zorgvuldige procedure tot een ander besluit had kunnen leiden.’

Omwonenden hebben een bezwaarschrift ingediend tegen het de komst van het monument. Maar het is onzeker hoe uitspraak van de bezwaarschriftencommissie zal zijn. Een gang naar de rechter wordt niet uitgesloten.

 

1 REACTIE

 1. Beste buurtbewoners,
  Ook al woon ik sinds kort niet meer in Amsterdam ben ik het volkomen eens met jullie bezwaar. Ongelooflijk teleurstellend de uitspraak van de rechter. Het is toch ongehoord dat er 24 gezonde bomen gekapt moeten worden!! En dat dit besloten kan worden zonder inspraak van bewoners.
  Natuurlijk is een dergelijk monument van groot belang om de holocaust te herdenken, maar met het ontwerp had zeker rekening gehouden moeten worden met de leefbaarheid van de buurt.
  Mijn vraag is of er landelijk ook een petitie is gehouden m.b.t. dit onderwerp. Ik zou dat in elk geval ondertekenen en met mij misschien wel veel meer mensen.
  Heel veel sterkte in elk geval met de voortgang.
  Vriendelijke groet,
  Atie van de Oudeweetering