Home Duurzaam Het Nieuwe Diep is eerste stroomneutrale watersportvereniging

Het Nieuwe Diep is eerste stroomneutrale watersportvereniging

0

De ruim 90 jaar oude Watersportvereniging Het Nieuwe Diep (HND) is als eerste watersportvereniging stroomneutraal. Deze primeur is onder meer te danken aan duurzame apparatuur, het vervangen van alle TL-verlichting door led en de zonnepanelen die Sportief Opgewekt op het dak installeerde.

‘Toen we hoorden over de duurzaamheidslening van gemeente Amsterdam en de subsidie van het Rijk was onze interesse direct gewekt’, zegt Ton Brinkman, vicevoorzitter/secretaris van HND. Sportief Opgewekt liet zien dat de verduurzaming niet alleen goed uit zou pakken voor het milieu, maar ook goed is voor onze portemonnee. Een win-win situatie dus. Naar aanleiding van de duurzaamheidsscan hebben we kritisch gekeken naar alle grote stroomverbruikers en direct onze koelapparaten vervangen door AAA+ apparatuur. Alleen dit al verminderde ons stroomverbruik ruim 10%. Door daarnaast al onze reguliere verlichting door led te vervangen en zonnepanelen te plaatsen zijn we nu zelfs stroomneutraal.’

Monitoring in stijl
Hoeveel de zonnepanelen real time opwekken en hoeveel stroom er wordt gebruikt, zien alle watersportfans en booteigenaren binnenkort op hun eigen monitoringsscherm in het clubhuis. Sportief Opgewekt ontwikkelde het scherm in watersportstijl. Dankzij de verduurzaming komt er jaarlijks ruim 22,3 ton minder CO2-uitstoot in de lucht. Om een dergelijke hoeveelheid CO2 te compenseren zijn ongeveer 1.120 bomen nodig. Dit zijn genoeg bomen voor vier voetbalvelden.

Watersportverening ‘Het Nieuwe Diep’ opgericht 9 december 1924 is een van de oudste watersportverenigingen van ons land en telt ruim 170 leden.