Home Overzicht Het riool baart drie koningen

Het riool baart drie koningen

0

Met hun robuuste architectuur zijn ze markant aanwezig op Zeeburgereiland. De drie silo’s van de voormalige Rioolwaterzuivering Oost krijgen een nieuwe bestemming. En ze worden bijna tweemaal zo hoog.

Tekst Hansje Galesloot | Artist impression TANK | IJopener

Slopen was ‘uit nostalgisch oogpunt’ geen optie, vond de gemeente. Daarvoor is de aanwezigheid van de silo’s te beeldbepalend. Een prijsvraag bracht onlangs duidelijkheid over de toekomst van de betonnen kolossen. De gemeente kreeg veertig hypercreatieve inzendingen binnen, variërend van een enorme escaperoom tot een chocoladezwembad. Jaren geleden was al eens het ontwerp voor een speels Annie M.G. Schmidt Huis geselecteerd, maar door de crisis van 2008 kwam dit niet van de grond. Nu ligt er een geheel nieuw plan met volgens de bedenkers een mix van publieke en commerciële functies.

Vermaak
In het winnende consortium is Brouwerij ’t IJ de opvallendste participant, naast een architectenbureau, een bouwbedrijf en een investeerder. De huidige vestiging van de Brouwerij naast molen De Gooyer loopt als een tierelier, toeristenbussen rijden af en aan. Nu komt er een tweede brouwerijcafé in een van de silo’s.

De namen van andere uitbaters zijn nog niet bekendgemaakt. Wel is een programma opgesteld met de beoogde functies: een kinderspeelvoorziening, wellness, eventspace en eenkamerhotel, foodlab, horeca, kantoorruimtes en drie openbare dakterrassen. Vermaak lijkt dus een centrale rol te gaan spelen, terwijl het eerdere Annie M.G. Schmidt Huis nog was gedacht als culturele spil van het eiland (met onder meer een theater, bioscoop en museale ruimtes).

Stopflessen
Het nieuwe plan is genoemd naar de Drie Koningen uit het kerstverhaal: Caspar, Melchior en Balthasar. Het opvallendste aan het ontwerp is de extra laag die op de silo’s komt. Bovenop de huidige 23 meter beton komt een houten opbouw van 15 meter (zie artist impression). Volgens architect Menno Kooistra is bewust gekozen voor die verschillende materialen. Hoewel het gebouw slechts uit de jaren 1980 dateert, kan het toch gelden als een van de weinige historische overblijfsels op Zeeburgereiland. Het was dus zaak het industriële karakter te respecteren. De ‘betonlook’ blijft volgens de architect in stand door de keuze voor een niet naadloos aansluitende houten opbouw. Eerst komt bovenop elke silo een publiek tussendek en dan volgt de opbouw als een soort dop in een stopfles.

Volgens het van enthousiasme blakende juryrapport is het ‘een héél ambitieus plan. De verschillende functies zorgen ervoor dat er altijd wel iets leuks van je gading bij is, overdag of ’s avonds, voor jong én oud. Dáár wil je zijn. De silo’s zijn tot indrukwekkende iconen gemaakt, zonder afbreuk te doen aan de rauwheid van de bestaande silo’s.’ Eerst moeten de plannen nu verder worden uitgewerkt. Naar verwachting is de nieuwe invulling in 2020 gerealiseerd. Hopelijk wordt ook ruimte gelaten voor niet-commerciële buurtgerichte functies, waarbij de buurt nog met suggesties kan komen.