Het Scheepvaartmuseum zet een nieuwe koers in onder het motto, ’Water verbindt werelden’. Het museum legt nu meer de nadruk op de collectie en het gebouw. Dat komt tot uitdrukking in de Hoofdgalerij met de nieuwe tentoonstelling Republiek aan Zee en met de presentatie Cartografie & Curiosa. Tegelijkertijd is de entree van het museum en het Open Plein opnieuw ingericht waardoor je als bezoeker de grandeur van het gebouw en de spectaculaire glazen overkapping optimaal in je op kunt opnemen.
Redactie | Foto Twycer
De tentoonstelling Republiek aan Zee laat zien hoe Nederland als maritieme natie is gevormd. Aan de hand van ruim 50 topstukken vertelt de tentoonstelling het verhaal van de Republiek in de 17de en 18de eeuw. De Hoofdgalerij is het nieuwe startpunt van het museumbezoek en toont hoe sterk de maritieme wereld en de Nederlandse samenleving al eeuwenlang verbonden zijn.
Republiek aan zee gaat over de cruciale rol van water in de geschiedenis van de Republiek. De objecten die tentoongesteld worden, waaronder schilderijen, kunst- en gebruiksvoorwerpen, bieden ruimte voor nieuwe historische perspectieven. Zij plaatsten een vaak vertelde geschiedenis binnen een bredere context, waarbij ook keerzijde van de economische voorspoed en culturele rijkdom naar voren komt.
Navigatiesystemen en Google Maps zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook brengt de overdadige hoeveelheid informatie op Instagram, Pinterest en Google binnen een paar clicks de wereld binnen handbereik. Hoe kon iemand in de 17de eeuw de wereld buiten zijn directe omgeving, en vooral buiten Europa, tot zich nemen? Hoe stelden de reizigers zich de wereld voor en hoe haalden zij deze wereld in huis? Het Scheepvaartmuseum opent op 10 mei ook de presentatie Cartografie & Curiosa. Deze laat zien hoe Nederlandse zeevaarders vanaf de 17de eeuw hun weg vonden en op welke wijze deze reizen het Europese wereldbeeld bepaalden.