Home Rob Zwetsloot Amsterdam FM in het Tropenmuseum

Amsterdam FM in het Tropenmuseum

0

Het is het mooiste gebouw van Amsterdam Oost. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Ooit gebouwd om koloniale schatten uit ons Indië, wat we volgens sommigen nooit weg hadden moeten doen, tentoon te stellen. Door het onbenul van de hoge dames en heren politici die ons land besturen, die onder leiding van Halbe Zijlstra aan botte bezuinigingsdrang op alles wat in ons land naar cultuur ruikt leden, was dit museum bijna opgeheven.

Ik zie me nog met een grote groep mensen hand in hand een cirkel rond het gebouw vormen om te protesteren tegen deze daad van barbarisme. Met links en rechts van mij twee aantrekkelijke en hoog intelligente dames, die gelijk gespot werden door de persmuskieten van AT5. De meest aantrekkelijke stak voor de microfoon van de dorpsomroep een vlammend betoog af dat de verslaggever geïntimideerd achterliet en Halbe de sloper zou hebben doen schrikken. Dat was mijn vriendin inderdaad.

Sinds die dag is er heel wat water door de zee gestroomd en heeft het aanzienlijke moeite gekost om het museum, het mooiste van Amsterdam, van een wisse dood te redden.

Maar zie, al die acties zijn niet voor niets geweest. Het museum is als lazarus uit een comateuze toestand verrezen, het heeft een gloednieuwe entree gekregen en  het meest culturele radiostation van Amsterdam gaat vanuit dit gebouw uitzenden.

De mooiste radio vanuit het mooiste gebouw. Cultuur van de bovenste plank. Wat wil een mens nog meer?