Home Overzicht Het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud

Het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud

0

De tentoonstelling ‘Zwart en Revolutionair’ is het verhaal van de zwarte revolutionairen Hermina en Otto Huiswoud’. Het is een verborgen geschiedenis van een avontuurlijke strijd tegen kolonialisme, racisme en economische ongelijkheid. De tentoonstelling is te zien bij Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk.

Otto, kind van tot slaaf gemaakte mensen in Suriname, en Hermina uit Brits-Guyana, vertrokken op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten. Zij kwamen terecht in de politieke kringen van het bruisende Harlem in New York. Hier werd Otto de enige zwarte medeoprichter van de Communistische Partij in de VS. Samen met Hermina reisde hij vanaf de jaren ’20 de wereld over. Hun leven als revolutionairen bracht ze onder andere naar plekken als New York, Moskou, Jamaica en Zuid-Afrika. Uiteindelijk streken ze neer in Amsterdam en werden daar actief bij Vereniging Ons Suriname.

Zwarte emancipatie in Nederland
De levensloop van Hermina en Otto Huiswoud bracht ze in contact met een internationaal netwerk van antikoloniale denkers, schrijvers en activisten, zoals Anton de Kom, Marcus Garvey, W.E.B. Du Bois en Langston Hughes. Het verhaal van de Huiswouds laat zien dat er ook in Nederland een lange traditie van zwarte emancipatie is waarin ideeën over vrijheid en gelijkwaardigheid. Mede dankzij de Huiswouds vormde Vereniging Ons Suriname de bakermat voor een beweging die vocht voor de onafhankelijkheid van Suriname én tegen ongelijkheid in Nederland.

De verborgen geschiedenis
Door middel van unieke archiefstukken, persoonlijke documenten van Hermina en Otto Huiswoud en kunstwerken van Iris Kensmil, Brian Elstak en Raul Balai maakte The Black Archives een verhaal dat lang verborgen is gebleven weer zichtbaar. Je wordt aangemoedigd om samen met The Black Archives deze geschiedenis te ontdekken.

Nieuw archief
The Black Archives is een nieuw archief in Amsterdam rondom zwart erfgoed. The Black Archives bestaat uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die de nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers. De circa 3.000 aanwezige boeken in de collecties gaan over racisme en race issues, slavernij,  (de)kolonisatie, emancipatie en andere thema’s. Daarmee is kennis over de geschiedenis van zwarte mensen toegankelijk gemaakt voor studie en inzage.

Zwart en Revolutionair t/m 25 februari van vrijdag tot zondag van 12. 00 tot 18.00 uur. Entree € 5,- p.p.
Vereniging Ons Suriname / The Black Archives, Zeeburgerdijk 19b