Home Overzicht Hicham: ‘Beeldvorming? Die maken wij zelf!’

Hicham: ‘Beeldvorming? Die maken wij zelf!’

0

‘Mijn school was De Kaap in de Christiaan de Wetstraat. Twaalf jaar was ik en we kregen een camera. We mochten gewoon onze buurt filmen, wat we om ons heen zagen. Jongerenwerkers hielpen ons, ik had er toen nog geen idee van dat ze later mijn collega’s zouden worden…’ Jongerenwerker Hicham uit de Transvaalbuurt vertelt over het buurtjournaal.

Door Veronica van Roon | Beeld Noud Verhave

‘Rond 2009 kwam de Transvaalbuurt negatief in de media. Wij als jongeren herkenden ons daar niet in. We wilden andere dingen laten zien, een positiever beeld neerzetten. We filmden buurtfeesten waar alle generaties en nationaliteiten elkaar tegenkwamen, de kleine geveltuintjes die de buurt vrolijker en groener maken. We gingen met een microfoon de buurt in en vroegen mensen hoe lang ze hier al wonen, of ze zich veilig voelen en wat ze willen veranderen. Mensen waren niet cameraschuw. Ze kenden ons immers uit de buurt, we hadden hun vertrouwen.

Ook het opknappen van een donker fietstunneltje filmden we. Mensen voelden zich daar ’s nachts onveilig en daarom werd de tunnel verlicht met projecties van bewegende dieren, zodat je het al van een afstand kon zien. Ook dat kwam in ons buurtjournaal.’

Buurtjournaal wint prijs
‘Op de Dag van de Wijkaanpak wonnen wij de prijs voor het beste buurtinitiatief. We besloten ons te professionaliseren met het geld van de prijs. Ik volgde zelf een camjocursus (cameraman/journalist) van drie maanden en we leerden onze eigen films te monteren. We zijn nu tien jaar verder en gisteren nog hebben tieners uit de buurt hun eigen beelden gemonteerd. Want het buurtjournaal bestaat nog steeds!

Ooit waren de jongerenwerkers in deze buurt mijn rolmodel. Nu ben ik een van hen. Op mijn beurt wil ik de jongeren van nu graag inspireren. Ook mijn kleine broertje stimuleer ik. Hij wil alles weten. Hij vraagt wanneer ik ga trainen en lesgeven, hoe ik het met school heb gedaan, wat mijn werk nu is… En ik vind het super om te zien hoe de volgende generatie het overneemt. Net als wij zetten zij hun films op YouTube. Zo verspreiden we onze eigen visie op de Transvaalbuurt.’

Kickboksen
‘Mijn werk is veelzijdig. Ik geef informatie over scholing, werk en alle vragen waar jongeren mee komen. Belangrijk is dat we ook zelf dingen met de jongeren doen. Met veel plezier doe ik al meer dan tien jaar aan kickboksen. Dat is nu hotter dan ooit. Ik train de jongeren zelf. Ook de meiden doen nu aan kickboksen!

Het buurtjournaal en het kickboksen zijn geen eendagsvliegen. Het zijn activiteiten die wortel hebben geschoten in de buurt en al meer dan tien jaar bestaan. We luisteren naar wat de jongeren zelf willen. Is er veel vraag naar dj’s? Dan organiseren we een cursus. We hebben een hele set apparatuur aangeschaft en laten de jongeren het uitproberen. Kortom, we doen alles om de jongeren hun talenten te laten ontdekken en ontwikkelen.’

Bruggenbouwer
‘Ook zijn we een brug tussen politie, buurtregisseur en buurtbewoners. Klagen enkele buurtbewoners over overlast omdat er wat jongeren “hangen”, dan gaan we met ze praten en op het laatst gaan ze uit zichzelf weg. Aanspreken zonder aanvallen is ons credo. We hebben veel gesprekken met jongeren. We laten hun zien dat rottigheid uithalen niet scoort. We zijn op vele manieren een brug, ook in het sociale leven. De jongeren spelen nog en leren spelenderwijs werken. Want ze willen wel wat geld verdienen en nemen bijbaantjes.

Ik doe mijn werk met plezier. Vaak maak ik extra uren. Maar als je iets met plezier doet, speelt tijd geen rol.’