‘Hocus pocus pilates pas’ ?

0

Pilates. Vaak genoeg kom je mensen tegen die niet verder komen dan de associatie met ‘hocus pocus pilates pas’? ‘Of is het zoiets als Yoga?’ Manon Fakkeldij van Studio 9 Pilates vertelt wat Pilates is, wie heeft het bedacht en waar is het goed voor?

Een korte geschiedenisles. De Duitse Joseph Pilates had als kind diverse gezondheidsklachten en is daardoor altijd gefascineerd geweest door sport en beweging. Hij deed aan gymnastiek, duiken en bodybuilding. In 1912 stak hij de zee over naar Engeland en begon een veelzijdige carrière als bokser, circusartiest en zelfverdedigingstrainer voor detectives.

Pilates werd tijdens de Eerste Wereldoorlog als Duitser in Engeland opgesloten en heeft deze tijd gebruikt om zijn eigen oefeningen te ontwikkelen. Later is Joseph Pilates met zijn vrouw richting New York vertrokken om een studio te openen waar hij zijn oefeningen aan dansers, acteurs en atleten doceerde.

Innovatief als hij was heeft hij een apparaat uitgevonden (dat wij nu kennen als de Reformer) door veren aan een ziekenhuisbed te hangen zodat bedlegerige patiënten toch oefeningen konden doen.

De Pilates Methode is gericht op de juiste lichaamshouding, het versterken van je core spieren (powerhouse), een juiste ademhaling en een goede uitvoering van de oefeningen. Hierdoor verbeter je je flexibiliteit, houding, coördinatie en wordt je lichaam sterker. In de video legt Manon Fakkeldij één van de basis oefeningen van Pilates uit: de roll up. Hiermee maak je je ruggenwervel los en train je je dieperliggende buikspieren.

‘Binnen tien sessies merk je het verschil. Binnen twintig sessies zie je het verschil, binnen dertig sessies heb je een heel nieuw lichaam’ – Joseph Pilates

‘Mijn fascinatie voor Pilates begon acht jaar geleden’, vertelt Manon. ‘Ik ben allerlei opleidingen en trainingen gaan volgen om zoveel mogelijk te leren over deze manier van bewegen. Mijn lessen gaf ik thuis. Ik woonde op nummer 9, vandaar de naam Studio 9 Pilates. Maar wegens ruimtegebrek en de behoefte aan een meer professionele omgeving zit ik sinds 2016 in een mooie ruimte binnen Fysio World Amsterdam, achter de Vomar op de Middenweg.’

Inmiddels gaat het zo goed dat Manon binnenkort haar eigen studio gaat openen, ook weer in Oost. ‘Spannend!’, zegt zij. ‘Bij Studio 9 Pilates geven ik en mijn team zowel groeps- als privélessen op de mat of met gebruik van de Reformer. Benieuwd? Je bent meer dan welkom om langs te komen voor een gratis proefles. Of blijf oost-online.nl volgen voor meer inspirerende Pilates video’s.’

Check www.studio9pilates.nl | instagram @_studio9_pilates | facebook @pilates.studio9