Home Overzicht Hoe de laatste stationsrijwielhandel uit Oost verdween

Hoe de laatste stationsrijwielhandel uit Oost verdween

0

Bij elk Amsterdams station is er een chronisch tekort aan: plaats om je fiets te parkeren. Het gemeentelijk fietsenbeleid is de afgelopen jaren ook strenger geworden. Besluit je je fiets na uren langs volle rekken lopen, uiteindelijk maar tegen een paaltje te zetten, dan is er een grote kans dat je fiets aan het eind van de dag is weggeknipt. Of gejat… die kans is nog groter.

Tekst Melissa Plomp | Foto Eddy Ellert

Daar sta je dan. Op de grond ligt alleen nog een doorgeknipt slot. Of je fiets staat er nog, mét de spijker waar je vanmorgen doorheen bent gereden in je platte band. Op bijna elk station was vroeger wel een fietsenmaker te vinden. Je band kon dus worden geplakt en in het ergste geval kon je een andere fiets aanschaffen. Kon je toch nog thuiskomen.

Baan kwijt
Op het Muiderpoortstation zat in de voormalige stationshal, 35 jaar lang, rijwielhandel en stalling Costa. Hier kon je je fiets laten repareren of een – tweedehands – fiets aanschaffen tegen een redelijke prijs. Maar zo rond het verschijnen van deze krant, zit Costa niet langer onder in het Muiderpoortstaton. De nieuwe doorzichtige klapdeurtjes geven voortaan toegang tot een onbemande fietsenstalling van de NS. De NS heeft al langere tijd plannen om het station te gaan verbouwen en had daarbij ook de ruimte van de fietsenwinkel op het oog. Daarom werd het contract met Costa opgezegd. De verbouwing, die het station en de omgeving een ‘kwaliteitsimpuls’ moet geven, is echter uitgesteld. Totdat de verbouwing doorgaat, komt de NS-fietsenstalling in de vrijgekomen ruimte. Dat biedt, volgens de NS, vooral voordelen: de eerste 24 uur is gratis, de stalling blijft langer open en in- en uitchecken kan met de OV-chipkaart.

Wel zuur voor de medewerkers van Costa. Zij raken hun baan kwijt, maar mochten hier niet met de Dwars – en andere media – over praten. Sommige werken hier al heel lang en met veel plezier. Ook jammer voor de mensen met een lekke band of andere panne, maar volgens de NS zitten er genoeg fietsenwinkels en fietsenmakers in de buurt.

Wat zijn de uiteindelijke plannen met de voormalige stationshal, als de fietsenstalling maar tijdelijk is? Er is al veel te doen geweest over de ontwikkeling van de ruimte in en om het station. Zo was er lang sprake van een hotel bij het stationsplein. Op inspraakavonden de afgelopen jaren, was er een ondernemer met plannen voor een zogenaamd foodcourt in de voormalige ruimte van Costa. De NS en de gemeente zeggen dat er momenteel nog overlegd wordt over een gebiedsvisie.

Bouwchaos
Bij het Amstelstation maakte de fietsenmaker al eerder plaats voor een fietsenstalling van de NS, een bemande overigens. Er is nog steeds een tekort aan fietsparkeerplekken in en om het station. Ook al verdubbelde j.l. januari het aantal onbewaakte plaatsen aan de westkant van 1.100 naar 2.400 plaatsen. De stalling onder het station wordt bij de verbouwing ook flink uitgebreid. Daar gaan uiteindelijk 3.500 fietsen in passen. Zo moeten er uiteindelijk bijna 6.000 fietsen gestald kunnen worden. Dat is ook niet overbodig met de verwachte 80.000 reizigers per dag.

Het Amstelstationgebied krijgt een volkomen ander aanzien. De woon- en hoteltoren en het nieuwe busstation zijn al enige tijd gerealiseerd. Er komt een nieuw stationsplein en er is inmiddels een nieuwe tramhalte gekomen. Eind augustus werd het nieuwe tramstation feestelijk geopend. Eind 2019 wordt begonnen met de bouw van nieuwe woonblokken tussen het station en Julianapark. De verbouwing van het Amstelstation en het gebied er om heen loopt in fases tot 2023. Dan moet alles klaar zijn. Tot die tijd blijft het nog even zoeken naar een plaatsje voor je fiets tussen alle bouwchaos.