Home Overzicht Hoe luier hoe dommer

Hoe luier hoe dommer

0

De voorkant van het brein zakt in bij mensen die niet voldoende bewegen. Dat zegt professor Erik Scherder. Voor ouderen die daar wat aan willen doen, is er een aantal mogelijkheden in Oost. Een daarvan is GoldenSports.

Door Anneke Hesp | Beeld Maarten Doedes

Als je met pensioen gaat, komt het besef dat je eigenlijk wat meer zou moeten bewegen. Maar ja, dat lijf heeft zich wel aangepast. Heb je de jaren ervoor veel op een stoel gezeten of op de bank gehangen, dan zijn je heupen stijf geworden, je rug is vast gaan zitten en het wordt moeilijk om nog energie vrij te maken voor beweging.

En was het alleen maar een kwestie van het lijf. Maar nee, wie ophoudt met bewegen wordt ook steeds dommer. Tenminste, dat zegt professor Erik Scherder van de VU. Zijn buren in onze wijk zien hem dan ook iedere dag op zijn fiets klimmen om naar zijn werk te gaan en zich even in het zweet te trappen om ook zijn brein in conditie te houden. Bij wie dat niet doet zakt namelijk de voorkant, de frontale cortex, in volgens de bewegingswetenschapper.

Rekken en frisbeeën
Het is duidelijk dat je, juist als je ouder bent, wel iets moet ondernemen om fit te worden of te blijven. Nu was in mijn jeugd tennissen of hockey niets voor ons soort mensen en de jongens wilden niet meer met me voetballen toen ik dertien was. Toch wil ik lekker buiten en vooral samen met andere mensen wat doen.

Toen de uitnodiging kwam om een keer langs te komen bij Golden Sports, greep ik mijn kans. Met z’n tienen vertrekken we naar een groot kunstgrasveld. Trainer Robert van Herk start met rek- en strekoefeningen en gaat dan over op een reactiespel waarbij meteen de namen van de deelnemers ingeprent worden. Daarna frisbeeën in de grote groep, en in de tweede helft even tennissen en handballen in kleinere groepen.

Onverplicht karakter
Ik praat na met deelnemer Margot: ‘Ik wil niet meer naar een sportvereniging. Juist omdat we elke keer wat anders doen, blijf ik komen.’ Ook het onverplichte karakter vindt ze prettig: ‘De eerste les kun je spontaan langs komen om te kijken of het wat voor je is. Na afloop ga ik soms mee koffie drinken, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt per keer betalen, 4 euro 50, en als het niet uitkomt ga je een keer niet. Vandaag zijn er mensen thuis gebleven omdat er regen werd voorspeld.’

Deelnemer Hans trekt zijn regenjack vast aan en waarschuwt: ‘Het wordt heel donker, ik ga maar gauw naar huis.’ Robert van Herk springt op de fiets en hoopt met alle ballen in het net nog droog naar zijn volgende werkplek te komen. Helaas, dat lukte mij niet.

GoldenSports biedt in Oost elke dinsdag en donderdag sport voor 65+ aan van 10.30 tot 11.30 uur bij Duofit, Radioweg 64 (naast de Jaap Edenbaan).
Je kunt spontaan verschijnen of inschrijven www.goldensports.nl/nl/amsterdam-oost-watergraafsmeer.