Home Wonen Hoe meer rommel hoe ordelijker?

Hoe meer rommel hoe ordelijker?

0

Afgelopen maand stond er in Psychologie magazine een opvallend stukje naar aanleiding van een wetenschappelijk onderzoek. Volgens Groningse onderzoekers is het voordeel van een rommelige omgeving dat die rommel ons stimuleert om heldere doelen te stellen. Bovendien motiveert een rommelige omgeving ons sterker om die gestelde doelen te bereiken.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Ja, je leest het goed. Rommel maakt ons ordelijk. Herken je dat? Ik heb het artikeltje eerst twee keer gelezen, voordat de conclusie tot me doordrong. Rommel maakt ons ordelijk. En hoe zit dat dan met mijn klanten? Ik kan verklappen dat er mensen bij zijn die dan heel erg ordelijk moeten zijn, maar dit is niet te zien in hun huis.

Een van de experimenten waarop deze conclusie is gebaseerd werd uitgevoerd in een drukke, rommelige winkelstraat. Volgens de onderzoekers ervaren we rommelige omgevingen onbewust als verstoring van de orde en dat stimuleert ons om de orde te herstellen. Duidelijke doelen formuleren werkt dan om controle te krijgen over de chaos.

Hebben mijn klanten meegedaan aan dit onderzoek? En hoe rommelig moet rommelig dan zijn om over te gaan tot doelstellingen die orde scheppen? Hoe zou ik dit gegeven kunnen omzetten naar praktische adviezen voor mijn klanten? Weet jij het antwoord op deze vragen?

Mijn ervaring is dat een rommelige omgeving een aantal mensen zo beïnvloedt dat ze doodslaan. Ze worden wanhopig van de troep, maar weten niet wat ze eraan kunnen veranderen. Ze missen het overzicht om doelgericht te werk te gaan en de chaos aan te pakken. Maar ja, ik ben geen wetenschapper en mijn klanten geen onderzoeksgroep.

Er zijn ook mensen die zich veilig voelen in een rommelige omgeving. Soms dienen al die spullen en papieren als buffer tegen de boze buitenwereld. Mensen kunnen zich beschermd voelen door de rommel om hen heen. Ze beschouwen hun rommelige omgeving misschien wel als overzichtelijk. Zijn dingen immers niet overzichtelijker dan mensen en sociale omgangsvormen?

Zo zie je maar weer dat een artikeltje van een paar woorden bij mij vooral meer vragen oproept. Maar het is natuurlijk wel leuk om het gegeven dat een rommelige omgeving ordelijker maakt zo nu en dan te gebruiken in mijn opruimpraktijk.

Tip

Overzie de chaos, haal diep adem en stel daarna haalbare doelen om de chaos het hoofd te bieden.

Bron: Psychologie magazine november 2015