Home Wonen Hoe orde en chaos je brein beïnvloeden

Hoe orde en chaos je brein beïnvloeden

0

S

chreef ik vorige maand nog op mijn Facebook-pagina: Verzamelen heeft voor kinderen een belangrijke functie: het ordenen en bijhouden van een verzameling is voor kinderen dé manier om hun omgeving onder controle te krijgen. Blijkt het artikel dat ik in Flow nummer 6 las daar naadloos op aan te sluiten. Volgens het artikel ‘Geordende chaos’ maakt ordening vrolijk en rustig. Dat ik blij word van de wand met kleurstalen bij de bouwmarkt, is dus geen beroepsdeformatie.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Het rangschikken van spullen – op kleur, vorm, grootte – vinden we van nature mooi, aldus wetenschapsjournalist Mark Mieras in Flow. Daar zit een evolutionair principe achter. Overzicht hebben over de wereld was ooit een manier om te overleven. Ordening komt tegemoet aan de behoefte van het brein om overzicht te hebben in de wereld. Vandaar dat kinderen hier dus ook graag aan toegeven.

Tip

Welke ordening past bij je (brein)? Zet je de boeken in de boekenkast op genre, alfabet, kleur of grootte?

Naast het feit dat we behoefte hebben aan ordening, speelt mee dat afwijking daarvan op hetzelfde moment ook aanwezig is. Hoe verrast zijn we bijvoorbeeld door sommige muziekstukken of kunstwerken, juist omdat ze afwijken van de orde of regelmaat die we verwachten. Een plotselinge wending in een film of boek heeft hetzelfde effect. Alleen maar orde vinden we saai en voorspelbaar. Onze hersenen zijn steeds op zoek naar de balans tussen orde en wanorde.

Dat is een leuk gegeven voor een organizer zoals ik. Wanneer is orde saai? Hoeveel chaos is aanvaardbaar voor ons brein? Welke invloed heeft je woon- en werkomgeving op je gemoed? Want het is duidelijk dat je omgeving invloed heeft op je hersenen. In hoeverre geeft de orde of chaos in je huis weer wie je bent? Deze vragen gaan veel dieper dan slechts een kast ordenen of een kamer opruimen. Wat een intrigerend vak heb ik toch.

Ik vind het ook interessant om te weten dat ordening niet voor iedereen gelijk is. Bij ordening van mijn boekenkast denk ik aan sorteren op genre, auteur en van oud naar meest recent. Voor anderen kan het juist een rustgevend effect hebben om boeken op kleur of op grootte neer te zetten. Het is aan mij als professional organizer om erachter te komen welke vorm van ordening bij de klant past.

Kijk voor een prachtig voorbeeld van ordening in de natuur via YouTube naar de manier waarop prieelvogels vrouwtjes lokken. Om de dames te verleiden verzamelen en groeperen de mannetjes van deze zangvogelsoort allerlei dingen met dezelfde kleur: bessen, bloemen, kevers, plastic afval. Een prachtig tafereel.

 

Vorig artikelWaarschuwing
Volgend artikelTalkshow Dwars door Oost in de Jungle steeds weer verrassend