Home Duurzaam Hoe realiseer ik een gasloze woning?

Hoe realiseer ik een gasloze woning?

3

In 2030 moeten we bijna de helft minder CO2 uitstoten dan in 1990. Om dit te realiseren is er een speciaal klimaatakkoord opgesteld. Alle 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen moeten in 2050 beschikken over uitstekende isolatie en een duurzame verwarmingsbron.

Tekst Hans Kisteman

Concreet moeten er jaarlijks tienduizenden woningen van het gas af. De overheid treft allerlei maatregelen om duurzame energie zo aantrekkelijk mogelijk te maken:

  • De belasting op gas gaat omhoog, terwijl de belasting op stroom naar beneden gaat
  • Er gelden interessante subsidies voor duurzame systemen als warmtepompen en zonneboilers
  • Huizenbezitters kunnen gebruik maken van speciale groene leningen om energiebesparende maatregelen te financieren

Een energieneutrale woning in 4 stappen
Het realiseren van een volledig energieneutrale woning is een complexe operatie. Met name voor de bestaande bouw. Grofweg zijn er 4 stappen die je moet doorlopen.

Stap 1 Je woning isoleren
Uitstekende isolatie is de basis van een energieneutrale woning. Vooral voor de bestaande bouw ligt hier de hoogste prioriteit. Denk aan het isoleren van de spouw, gevel en vloer en het plaatsen van HR++ glas.

Stap 2 Goed ventileren
Bij een goed geïsoleerde woning hoort goede ventilatie. Op die manier blijft een gezond binnenklimaat gewaarborgd. Ga voor een energiezuinig ventilatiesysteem. Bijvoorbeeld balansventilatie of vraaggestuurde ventilatie.

Stap 3 Duurzaam verwarmen en koelen
De gasgestookte CV-ketel is een belangrijke “vervuiler”. Koken en stoken kan ook op een duurzame manier. Bijvoorbeeld met een warmtepomp, infraroodverwarming of pelletkachel. Je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp of zonneboiler: je CV-ketel blijft dan wel actief, maar wordt voor een groot deel ontzorgd.

Stap 4 Zelf stroom opwekken met zonnepanelen
Woningen gebruiken vandaag de dag veel stroom. Denk aan alle huishoudelijke apparaten, maar ook de warmtepomp of een elektrische boiler verbruikt stroom. Deze stroom kan je (grotendeels) zelf opwekken met zonnepanelen. Wek je over een heel jaar net zoveel stroom op dan dat je verbruikt? Dan spreken we van een energieneutrale woning (ook wel 0 op de meter).

Duurzame projecten in Amsterdam (Oost)
Ook in Amsterdam (Oost) zien we allerlei projecten en initiatieven met als doel het terugdringen van het gasverbruik, en het stimuleren van meer duurzame energie.

  • In Amsterdam zijn er verschillende collectieve zonnepanelen waar je aan kunt deelnemen. Voorbeelden zijn Zonnedak Nissan, Zonnedak Hettenheuvel II of Zonnedak Straman.
  • In Oost zijn verschillende wijken aangesloten op een warmtenet. De woningen worden verwarmd met restwarmte, vaak van lokale industrie.
  • Op het schiereiland Cruquius in Oost wordt een duurzaam en aardgasvrij woon en kantoor project ontwikkeld.
  • Vijf enthousiaste buurtgenoten uit Watergraafsmeer, met verstand van technologie en duurzaamheid, werken aan het initiatief van ‘MeerEnergie’ om restwarmte beschikbaar te stellen aan 5.000 huishoudens in Watergraafsmeer.
  • Zon op Zeeburg is een coöperatie met als doel het duurzaam produceren van zonne-energie. inwoners kunnen hieraan deelnemen.
  • Via Amsterdamenergie.nl kun je stroom inkopen dat is opgewekt in de eigen Amsterdamse haven
  • Inwoners kunnen terecht bij het Energieloket Amsterdam voor gratis advies voor het verduurzamen van de woning en tips om te besparen op gas en licht.
  • In Amsterdam zijn er tal van lokale initiatieven om het gasverbruik terug te dringen. Een aanvulling? Laat het dan weten in de reacties.

 

3 REACTIES

  1. Weer zo’n onzin verhaal. Gasgestookte ketel is belangrijke vervuiler? Gasketel vervangen door pelletkachel bijvoorbeeld dat is hout stoken en dat is vele malen smeriger dan gas. Als we het co2 probleem op deze manier willen oplossen gaat dat niet lukken.

  2. Beste Hans,

    Dank je wel voor de vermelding van de zonne-energieprojecten van ons platform. Er zitten weer veel projecten in Amsterdam en omgeving in de pijplijn (hoewel in deze context misschien een beetje verkeerd woordgebruik). Dus houd vooral de website in de gaten voor meer opties voor ‘zonne-energie buiten het eigen huis’! Samen kunnen we zo veel meer duurzame energie projecten realiseren!
    Met zonnige groet,
    Edwin / ZonnepanelenDelen

  3. Hi Edwin
    Zonne energie is een reele optie om minder CO2 uit te stoten zeker gezien wat de toekomst ons nog brengt op dit gebied. Maar de doelstellig om de hele stad in een relatief korte tijd gasloos te maken is out of reality. Als we iets aan het klimaat willen doen moeten er reele doelstellingen zijn anders is het niet geloofwaardig en werkt het tegen je.