Home Wonen Hoeveel boeken moet jij nog lezen?

Hoeveel boeken moet jij nog lezen?

0

Heb je ook boeken in de kast staan die je nog moet lezen? Boeken die er al een tijd staan en waarvan je blijft denken dat je ze op een dag zult gaan lezen? Of voor de moderne lezers onder ons: staan er op je e-reader nog titels die je de komende vakantie echt gaat lezen? Dit is herkenbaar, toch?

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Ik heb twee plekken met nog-te-lezen boeken; in mijn boekenkast in de woonkamer en in mijn werkkamer. Voor die laatste rij boeken heb ik regelmatig het excuus dat ik vanwege tijdgebrek niet aan vakliteratuur toekom. Nu ik de afgelopen maanden daar wel de gelegenheid voor had, vond ik het tijd weer wat boeken weg te werken. Dat begon met het Engelstalige boek Organizing for Dummies. Dat boek heb ik jaren geleden aangeschaft en is met mijn werkervaring ietwat achterhaald. Dus dat boek heb ik vluchtig gelezen.

Tip

Beperk jezelf in het aanschaffen van boeken. Zo loop ik, hoewel dat moeite kost, regelmatig de boekwinkel voorbij. Wanneer ik wel naar binnenga, houd ik goed voor ogen wat er allemaal aan nog-te-lezen boeken in mijn kasten staan en vergaat mij meestal de lust om nieuwe boeken aan te schaffen.

Het tweede boek dat ik uit mijn rijtje ongelezen vakliteratuur plukte, pakte ik met het idee dat ook niet te intensief te zullen gaan lezen. Het is een Amerikaans boek en staat al een paar jaar in mijn kast. Vaag herinnering ik mij dat ik Clutter busting, zoals dit boek heet, gekocht heb omdat de ondertitel me aansprak: Letting Go of What’s Holding You Back. Loslaten wat je tegenhoudt. Dit sluit namelijk naadloos aan op mijn werk als opruimspecialist. Zou ik daar met inmiddels elf jaar werkervaring op zak nog iets verrassends uit kunnen halen? Tot mijn verbazing blijkt dit een erg inspirerend boek te zijn. Ik vind het erg jammer dat het niet in het Nederlands vertaald is, want dan zou ik het aan een aantal van mijn klanten aanbevelen.

Essentie van dit verrassende boek is dat rommel gepaard gaat met schaamte en schuldgevoelens die een zeer negatieve invloed hebben op je gemoedsrust. Door spullen weg te doen die je niet nodig hebt, verdwijnen ook de negatieve gevoelens die verbonden zijn aan die spullen. Daardoor komt energie vrij en ontstaat ruimte voor nieuwe dingen.

Het leukste vind ik zelf dat ik dacht dat er in mijn huis niet nog heel veel spullen weg kunnen, maar dat ik tijdens het lezen van een inspirerend zelfhulp-opruimboek toch weer wat dingen kan bedenken die weg kunnen of anders geregeld zouden kunnen worden. Zo heb ik tijdens het vluchtig lezen van het eerste boek een deel van mijn kookboeken weggedaan, want die gebruik ik nooit. Ook ben ik bij boek twee aan het ‘clutter busten’ geslagen en heb ik mijn boeken-, cd- en dvd-bestand weer wat ingekrompen. Dat geeft een opgeruimd gevoel!