Home Wonen Hoeveel impact heb jij?

Hoeveel impact heb jij?

0

Vorige maand heb ik het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn gelezen. Het geeft inzicht in onze impact op de planeet. Het is een ontluisterend boek, want die impact vindt grotendeels plaats buiten ons blikveld en is groter dan we denken. Denk bijvoorbeeld aan wat onze consumptie doet met de natuur, het klimaat, het milieu, de voorraad grondstoffen en energieverbruik. Verduurzamen zit hem niet alleen in afval scheiden en eens wat vaker de fiets nemen in plaats van de auto. Zo heeft met het vliegtuig op vakantie gaan desastreuze gevolgen voor onze aarde. Oei! Hoe duurzaam ben ik zelf?

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Impact is onvermijdelijk. Zo heeft rundvlees veruit de grootste ecologische impact van alle soorten voedsel. Die enorme impact wordt o.a. veroorzaakt door het verbouwen van veevoer voor runderen, het water dat hiervoor nodig is, productie, transport, verkoop, koelen en koken. Nu probeer ik al lange tijd minder vlees te eten, maar ik heb moeite met het vinden van smaakvolle alternatieven. Zo heb ik vandaag geen vleeswaren gekocht, maar hummus. Helaas lees ik net op de verpakking dat daar suiker aan toegevoegd is. Niet fijn.

Tip
Gooi NOOIT plastic op straat of in de natuur.

Ik grap wel eens dat ik behoorlijk duurzaam bezig ben: ik heb geen kinderen, geen auto, doe zo veel mogelijk te voet, per fiets of als het niet anders kan met het openbaar vervoer. Maar als ik er serieus over nadenk, realiseer ik me hoe moeilijk het is om bijvoorbeeld nooit meer te vliegen. Ik kan genoeg vakantiebestemmingen bedenken waar ik zonder gebruik te maken van het vliegtuig naartoe zou willen. Maar mijn vriendin woont in Madrid. Ga ik daar dan met de trein naartoe? Qua tijd en reisgemak is dat geen goed alternatief voor het vliegtuig. Oef.

Naarmate ik langer opruimspecialist ben en ouder word, geef ik steeds minder geld uit aan spullen. Zo koop ik vrijwel nooit nieuwe boeken. Allereerst omdat ik duur betaalde boeken minder makkelijk wegdoe. Ten tweede omdat je tegenwoordig op veel verschillende plekken voor heel weinig geld of zelfs voor niets aan boeken kunt komen. Denk aan de vrijmarkt, de kringloopwinkel en de boekenkastjes op straat of in openbare gelegenheden waar je gratis een boek mag meenemen of ruilen. Daar word ik blij van. Zo geef ik heel makkelijk mijn boeken weg, wetende dat een ander er nog plezier aan kan beleven. Bijkomend voordeel is dat mijn boekenkast ook niet dichtslibt.

Mijn huis vind ik nog de moeilijkste plek om mijn impact te verkleinen. Ik heb een oud huurhuis, dus het is slecht geïsoleerd. Ik heb geen mogelijkheid om zelf energie op te wekken en te gebruiken voor verwarming en elektriciteit. Nu las ik in De verborgen impact dat juist het (ver)bouwen van een huis behoorlijk veel impact heeft. Dus troost ik mij met de gedachte dat ik in een huis woon dat al meer dan een eeuw oud is en ik geen mega-verbouwproject heb uitgevoerd voor ik hier kwam wonen of in de toekomst van plan ben uit te voeren.

Feit blijft dat ik het idee heb dat ik meer zou kunnen bijdragen aan duurzaamheid, maar helaas geeft het boek geen duidelijke voor mij uitvoerbare stappen. De schrijfster heeft het boek ook meer bedoeld als wake-up-call en oproep om met z’n allen na te denken over hoe we het beste onze impact kunnen verkleinen. Het is dus een eerste stap in de goede richting, maar helaas kunnen we niet te lang wachten om ook echt tot actie over te gaan. Een tweede stap in de goede richting is bewustwording; dit verhaal zo breed mogelijk bekend maken. Bij deze!