Home Wonen Hoeveel onafgemaakte projecten heb jij nog liggen?

Hoeveel onafgemaakte projecten heb jij nog liggen?

1

Na een week vakantie lukt het me niet de avond voordat ik weer aan het werk ga, in te slapen. Dat is zo’n moment (of in dit geval zijn het vier uur!) dat mijn gedachten alle kanten opgaan. Ik heb inmiddels afgeleerd om me bezig te houden met de vraag waarom ik niet slaap en met het idee dat ik moet slapen, want dat levert alleen maar meer slapeloosheid op. Ik check in gedachten of ik me ergens zorgen over maak of dat me iets dwars zit, maar dat is deze keer niet het geval. Dan maar rustig blijven liggen en hopen dat de slaap me overvalt.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Tijdens deze nachtelijke van-de-hak-op-de-tak wakkerheid bedenk ik plotseling dat ik in de kast in mijn werkkamer allerlei boeken heb staan die ik niet meer zal gebruiken. Er staat bijvoorbeeld een cursusmap van Teleac (hoe oud is dat wel niet?). Ik heb deze cursus Indonesisch ooit voor €5 gekocht op de vrijmarkt. Ik herinner me nog hoe blij ik ermee was. Een deel van de cursus heb ik ook daadwerkelijk gedaan, maar sinds mijn laatste reis naar Java, heb ik er niets meer mee gedaan. Dat is meer dan tien jaar geleden. Die laatste reis staat in mijn geheugen gegrift, omdat ik toen voor het eerst en naar ik hoop voor het laatst een aardbeving heb meegemaakt. Die beving was zo heftig dat ik besloten heb nooit meer terug te keren naar het geboorteland van mijn voorouders. Dus waarom wel al die jaren kastruimte laten innemen door een Indonesische cursus waar ik niks mee doe?

Tip

Maak ruimte in je huis en in je hoofd door afscheid te nemen van onafgemaakte projecten en de spullen die daarbij horen

Dat is wat in organizing-termen een onafgemaakt project wordt genoemd. Zo bestaan er ook toekomstige projecten. Vaak gaat het om projecten die nooit tot uitvoer zullen worden gebracht. Kijk eens in je eigen kast en hoofd. Welke projecten staan er in jouw huis of zitten er al tijden in je hoofd, die je hoogstwaarschijnlijk nooit gaat uitvoeren? Denk niet alleen aan cursussen, maar bijvoorbeeld aan creatieve projecten, zoals breien en schilderen. Of aan oude studieboeken en aantekeningen waarvan je denkt dat je ze misschien ooit nog nodig zult hebben.

In diezelfde kast waar de Teleac-cursus stond (want ja, die heb ik nu dus weggedaan), staan ook al jaren Prisma-woordenboeken Frans en Duits. Die heb ik gebruikt op de middelbare school en inmiddels heb ik daar minstens vijftien jaar niets meer mee gedaan. Ga ik daar ooit nog een woord in opzoeken? Nee, natuurlijk niet. En mocht ik wel de vertaling van een Frans of Duits woord willen weten dan kijk ik op internet. Kortom, weg ermee.

Heb ik nu nog wat in de kast staan? Jazeker. Wat nog mag blijven zijn de boeken die ik nog nodig zou kunnen hebben voor Spaans, psychologie en mindfulness. Dit zijn momenteel wel thema’s in mijn leven, maar ik geef eerlijk toe dat het hier wellicht ook een beetje om toekomstige dromen gaat. De komende jaren maar eens in de gaten houden of ik deze kastvullers gebruik of dat ik er op een dag toch afscheid van kan nemen.

1 REACTIE