Home Levensvisie Hofkerk viert 150 jaar heilig verklaring Martelaren van Gorcum

Hofkerk viert 150 jaar heilig verklaring Martelaren van Gorcum

0

Op het Linnaeushof staat de Hofkerk, die officieel is genoemd naar de H.H. Martelaren van Gorcum. Op 9 juli wordt gevierd dat de martelaren van Gorcum 150 jaar geleden heilig verklaard werden. De parochie viert dit met een aantal activiteiten zoals een tentoonstelling, een bedevaart en een boek.

In 1867, 295 jaar nadat zij na twee weken van foltering, beschimping en marteling werden opgehangen werden de martelaren van Gorcum heilig verklaard. Deze negentien katholieke geestelijken waren slachtoffers van de godsdiensttwisten aan het eind van de 16de eeuw. Dit jaar wordt tevens herdacht dat 500 jaar geleden de Reformatie begon. Vandaar dat het oecumenische aspect, de samenwerking tussen protestant en katholiek, een belangrijke plaats in de activiteiten heeft.

Godsdiensttwisten
De Tachtigjarige Oorlog was een roerige tijd voor Nederland. De Spaanse Koning Filips II voerde een waar schrikbewind en het land werd verscheurd door godsdiensttwisten. In Amsterdam Oost weet men hier en daar nog dat, aan het begin van die Opstand, in 1573, het Watergraafsmeer een voortdurend strijdtoneel was. Amsterdam was namelijk kwetsbaar, omdat er vanuit het zuiden maar twee toevoerwegen waren: langs de rivier de Amstel… en langs de Diemerzeedijk, de dijk die het land tegen de Zuiderzee (nu IJsselmeer) beschermde. Wie in die dagen de Watergraafsmeer in zijn bezit had, kon de stad Amsterdam afsnijden van haar twee belangrijkste bevoorradingswegen, waardoor de stad zonder voedsel en wapens zou komen te zitten.

Martelaren van Gorcumparochie
In de huidige Watergraafsmeer is er echter nog een locatie die terug verwijst naar die jaren. Dat is de Hofkerk; officieel genoemd de H.H. Martelaren van Gorcumparochie. Die martelaren waren negentien katholieke geestelijken die een jaar daarvoor werden omgebracht, in 1572. In de Hofkerk zijn het deze mannen die vanuit de glas in loodramen in witte kleren op ons neerkijken. In de loop der tijd zijn zij een internationaal fenomeen geworden. In Nederland, België en Italië, zelfs tot in Mexico en de Verenigde Staten zijn er kerken en kloosters naar hen vernoemd, zoals ook de Hofkerk. Daarom heeft dit jaar in de Hofkerk als thema gekregen ‘Staan voor je geloof – martelaarschap als verbindend begrip’.

Tentoonstelling in Hofkerk
Op de tentoonstelling die tot en met 16 juli te bezoeken is in de Hofkerk, zijn objecten te zien uit het Gorcums museum. Daar, op de zolder is een interessante permanente expositie aan de negentien Martelaren gewijd. Schilderijen, films, prenten, schoolplaten, vaandels, glas en de originele relieken en reliekhouders uit kerken in binnen- en buitenland zijn daar te zien. Enkele in het oog springende objecten, waaronder een korte film, zijn door het museum in bruikleen gegeven voor de tentoonstelling.

130 ramen van kinderen
Wanneer ben je een held? Wie is jouw held? Met deze vragen kregen de groepen 7 en 8 van de Lidwinaschool een rondleiding van pastor Coen van Loon in de Hofkerk. Ze bekeken de bijzondere glas in lood ramen, waarop de Martelaren van Gorcum staan afgebeeld. Mensen die moedig waren. Helden dus. Met behulp van kunstdocent Marjolijn Wigbold maakten de kinderen zelf een raam van hun held en schreven er een verhaaltje bij. Alle 130 ramen van de kinderen over hun helden zijn te zien in de Hofkerk.

Moderne visie in schilderij
De kunstenaar Rinke Nijburg heeft in een schilderij zijn moderne visie op de Martelaren van Gorcum gegeven. In plaats van de 19 martelaren werden door de kunstenaars op internet 19 personen gezocht die vanwege hun afwijkende geloof in de recente geschiedenis publiekelijk werden geëxecuteerd. De geportretteerden, in dit geval allemaal mannen, zijn van alle windstreken, alle rassen en alle geloven. De tekening pleit voor lankmoedige tolerantie en voor de oude Erasmiaanse traditie van vrijheid van godsdienst en vrijheid van denken.

Bedevaart
Op zaterdag 8 juli vindt er een bedevaart plaats naar Den Briel, het bekendste bedevaartsoord in het bisdom Rotterdam. Het hele jaar door, maar speciaal rond 9 juli, trekken vele katholieken erheen op bedevaart om de Martelaren van Gorcum te gedenken en gesterkt te worden in het geloof.

Meer informatie op www.hofkerk.nl