Home Exposities Holocaust Museum

Holocaust Museum

Ralph Polak en Miep Krant lopen schijnbaar onbekommerd over de Dam in Amsterdam. Een fotograaf die foto’s van passanten maakt en te koop aanbiedt, maakt deze opname. Het paar is verloofd. Als de oorlog voorbij is, zijn ze van plan te trouwen. Het wegvoeren van joden naar kamp Westerbork in Drenthe is in volle gang. Maar gelukkige momenten om bij elkaar te zijn, laten ze zich niet ontnemen. De verplichte Jodenster op hun jassen staat symbool voor de permanente dreiging. - Coll. JHM, januari 1943.

De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945 is de eerste grote tentoonstelling waarin de visuele geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt getoond

Expositie
De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945

van 28 januari tot en met 6 oktober

De vervolging van de joden in Nederland tijdens de Duitse bezetting is uitvoerig in beeld gebracht. Zowel professionele fotografen als amateurs maakten aangrijpende foto’s van deze donkere periode. Veel foto’s zijn bewaard gebleven.Daarin onderscheidt Nederland zich van andere door nazi-Duitsland bezette landen.

D

e tentoonstelling toont een groot en representatief overzicht van de fotografische vastlegging van de Jodenvervolging. De beelden laten op indringende en confronterende wijze de gevolgen van de anti-joodse maatregelen in bezet Nederland zien. Ze getuigen van het genadeloze optreden van de Duitse bezetter, de medewerking van Nederlanders aan de deportaties, maar ook van de hulp aan onderduikers en van het dagelijkse joodse leven tijdens de bezetting. Daarnaast is er aandacht voor de naoorlogse opvang van de weinige overlevenden uit de kampen en degenen die terugkeerden uit de onderduik.

Naast de joodse school op de binnenplaats achter de Grote Synagoge in de Golstraat in Deventer poseren 22 joodse kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar. Uiteindelijk werden alle kinderen gedeporteerd en vermoord. Alleen Felice Polak, het meisje dat in haar witte jurk het opvallende middelpunt van de foto is, heeft de oorlog overleefd. – Etty Hillesum Stichting, Deventer, september 1942.

De door het NIOD samengestelde tentoonstelling is een samenwerkingsverband van het Joods Cultureel Kwartier, het NIOD en het Topographie des Terrors in Berlijn, waar de tentoonstelling vanaf het najaar van 2019 te zien zal zijn.

Expositie
In memoriam van Willem Volkersz

van 25 april tot en met 31 december

De Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Willem Volkersz (1939) maakte het kunstwerk In Memoriam ter herinnering aan de leerlingen en oud-leerlingen van de 1e Montessorischool in Amsterdam die in de concentratiekampen zijn vermoord of op andere wijze tijdens de bezetting om het leven zijn gekomen.

In Memoriam bestaat uit 172 houten koffers. Op elke koffer schilderde de kunstenaar de naam en leeftijd van een van de kinderen en de plaats en datum van hun dood. De installatie wordt ‘omlijst’ door een neon sculptuur van een jongen die een koffer draagt.

In Memoriam in Montana State University in 2009 – foto Willem Volkersz.

In Memoriam is ontstaan na een onderzoek van Ronald Sanders, leraar van de 1e Montessorischool (nu De Wielewaal) naar de weerslag van de Tweede Wereldoorlog op de school, het gebouw, de leraren en leerlingen. Sanders ontdekte dat er tijdens de oorlog 172 (oud-)leerlingen zijn omgekomen. Willem Volkersz, zelf oud-leerling van deze school, werd gegrepen door deze voor hem lange tijd onbekende feiten. Het inspireerde hem tot het maken van dit indrukwekkende kunstwerk.


Nationaal Holocaust Museum Plantage Middenlaan 27

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden via dit gebouw, de voormalige Kweekschool, met behulp van het verzet honderden kinderen naar relatief veilige plaatsen gesmokkeld. Op deze historische plek wordt in wisselende tentoonstellingen en evenementen de geschiedenis van de Holocaust verteld, over uitsluiting, vervolging en moord, maar ook over redding, overleving en solidariteit.


 

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here