Home Exposities Holocaust Museum

Holocaust Museum

0

De tentoonstelling Kogels, verraad en brieven over de familiegeschiedenis van filmmaker Willy Lindwer die zich uitstrekt van Polen en Oekraïne tot Nederland. Het is voor het eerst dat er in een tentoonstelling aandacht wordt besteed aan de massamoord door Duitse Einsatzgruppen op ruim 1,5 miljoen Oost-Europese joden.

Expositie
Kogels, verraad en brieven over de familiegeschiedenis van filmmaker Willy Lindwer

Van 28 oktober tot en met 2 februari

De Amsterdamse filmmaker Willy Lindwer (1946), die bekend werd door zijn films over de Holocaust, Israël en het Midden-Oosten, besloot zijn familiegeschiedenis vast te leggen na de ontdekking van brieven van zijn opa Wolf en onthutsende vondsten bij de moordplek van zijn oma Ryfka in Oekraïne.

De tentoonstelling vertelt het complexe verhaal van de familie van Lindwer. Vanwege het toenemende antisemitisme vluchtten zijn ouders in 1930 vanuit Galicië naar Amsterdam, waar zij in 1942 alsnog moesten onderduiken. Lindwers ouders en ook zijn broer Jonas overleefden de oorlog, zijn opa Wolf overleed tijdens de onderduik aan een hartaanval. Een tante en een oom werden verraden en vermoord. Oma Ryfka en andere achtergebleven familieleden werden doodgeschoten aan de rand van een zelf gegraven massagraf in Oekraïne.

Lindwer, die na de oorlog werd geboren, kreeg de brieven van zijn grootvader, en een dagboek van een joodse overlevende die getuige was van het verraad van zijn oom en tante. Een rabbijn gaf hem persoonlijke eigendommen en kogelhulzen, die gevonden waren in het massagraf waar Ryfka vermoord werd. Lindwer is daarmee de schakel tussen drie verhaallijnen die West- en Oost-Europa met elkaar verbinden. Aan de hand van documenten, films, foto’s en objecten brengt het NHM i.o. deze verhalen samen in de tentoonstelling. Daarnaast wordt in de randprogrammering aandacht besteed aan Lindwers familieverhaal door middel van films en lezingen.

De tentoonstelling is de laatste tentoonstelling voordat de verbouwing van het Nationaal Holocaust Museum van start gaat.


Nationaal Holocaust Museum Plantage Middenlaan 27

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden via dit gebouw, de voormalige Kweekschool, met behulp van het verzet honderden kinderen naar relatief veilige plaatsen gesmokkeld. Op deze historische plek wordt in wisselende tentoonstellingen en evenementen de geschiedenis van de Holocaust verteld, over uitsluiting, vervolging en moord, maar ook over redding, overleving en solidariteit.


 

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here