Home Exposities Holocaust Museum

Holocaust Museum

0

De tentoonstelling Exodus. Illegale Palestina-gangers 1945 -1948 met aangrijpende verhalen van Nederlanders die in Palestina een nieuw bestaan wilden opbouwen

De Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Willem Volkersz (1939) maakte het kunstwerk In Memoriam ter herinnering aan de leerlingen en oud-leerlingen van de 1e Montessorischool in Amsterdam die in de concentratiekampen zijn vermoord of op andere wijze tijdens de bezetting om het leven zijn gekomen.

Expositie
Exodus. Illegale Palestina-gangers 1945 -1948

Van 5 oktober tot en met 6 januari

Vlak na de oorlog vertrokken honderden Nederlands-joodse jongeren naar Palestina. Zij hadden amper de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog overleefd, of ze besloten al weer met gevaar voor eigen leven Nederland te verlaten. Op krakkemikkige overvolle schepen ondernamen ze de illegale tocht naar het ‘beloofde land’, en kwamen daarna opnieuw achter prikkeldraad terecht.

De tentoonstelling gaat over de joodse Nederlanders die illegaal probeerden Palestina binnen te komen: persoonlijke verhalen van mensen die niets meer hadden en een onzekere toekomst tegemoet gingen in een gebied dat nieuw voor ze was, in beeld gebracht met documenten, foto’s, reisverslagen, interviewfragmenten en historisch filmmateriaal. Er is aandacht voor onder meer de ervaringen van vier Amsterdamse jongeren, die meevoeren op de Exodus en Theodore Herzl. Een van hen, Marty van Collem (1929-2018), belandde in 1947 voor de tweede keer in haar leven in het kamp Bergen-Belsen. Amsterdammer Max Noach (1928) maakte gedetailleerde schetsen van zijn reis met de Theodor Herzl, waar de opvarenden in rekken met vier bedden boven elkaar in het benauwde ruim moesten slapen.

De tentoonstelling is mede samengesteld door filmmaker Ruben Gischler, die tussen 2012 en 2014 vijftien Nederlanders sprak over hun reis naar Palestina. Naar aanleiding van die gesprekken maakte hij in 2014 de documentaire Een rest keert weer.

Expositie
In memoriam van Willem Volkersz

van 25 april tot en met 31 december

In Memoriam bestaat uit 172 houten koffers. Op elke koffer schilderde de kunstenaar de naam en leeftijd van een van de kinderen en de plaats en datum van hun dood. De installatie wordt ‘omlijst’ door een neon sculptuur van een jongen die een koffer draagt.

In Memoriam in Montana State University in 2009 – foto Willem Volkersz.

In Memoriam is ontstaan na een onderzoek van Ronald Sanders, leraar van de 1e Montessorischool (nu De Wielewaal) naar de weerslag van de Tweede Wereldoorlog op de school, het gebouw, de leraren en leerlingen. Sanders ontdekte dat er tijdens de oorlog 172 (oud-)leerlingen zijn omgekomen. Willem Volkersz, zelf oud-leerling van deze school, werd gegrepen door deze voor hem lange tijd onbekende feiten. Het inspireerde hem tot het maken van dit indrukwekkende kunstwerk.


Nationaal Holocaust Museum Plantage Middenlaan 27

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden via dit gebouw, de voormalige Kweekschool, met behulp van het verzet honderden kinderen naar relatief veilige plaatsen gesmokkeld. Op deze historische plek wordt in wisselende tentoonstellingen en evenementen de geschiedenis van de Holocaust verteld, over uitsluiting, vervolging en moord, maar ook over redding, overleving en solidariteit.


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here