Home Oud Oost Horendol door laagfrequent geluid

Horendol door laagfrequent geluid

0

Het dringt pufjesgewijs mijn woning binnen, het manifesteert zich als brom, zoem of dreun. Heel zacht, trillerig, hinderlijk: Laagfrequent geluid. Alsof in de verte een dieselmotor staat te draaien. Non-stop.

Door Hella de Groot

Een jaar geleden verscheen mijn column Ergernissen. Eén van de ergernissen was dit brommerige, grommerige geluid dat ik overal in mijn woning kon horen. Een lezeres uit Betondorp, Mirjam Niemans, wees mij in een mail op de term Laagfrequent geluid (Lfg). Zij had er ook last van. Het had naar haar idee in mijn geval te maken met de verbouwing van het Oosterpark, zijzelf had er last van door de verbouwing van het gemaal van de Brink, met name door het gebruik van de waterpompen.

Pulserend
Laagfrequent geluid bevindt zich in het grensgebied tussen normaal hoorbaar en onhoorbaar geluid in de laagste frequenties. Bronnen zijn zware elektronische installaties zoals pompen, aggregaten, elektriciteitsmasten of leidingen.

‘Oooo, was ik maar dóóf!’

Het leek overigens of de bromtoon opeens ophield, vorig jaar voor de zomer. Ik was er aan gewend geraakt, dacht ik (waarschijnlijk echter was de bron van de brom uitgeschakeld). Ik dacht er verder niet meer aan – tot ik het in maart 2016 weer begon te horen. Een dreun zonder cadans. Aan een cadans kun je wennen. Lfg went niet omdat het een aaneenschakeling is van pulserende pufjes en trillingen. Anders dan bij tinnitus is de oorzaak bij Lfg een externe fysieke bron.

Bron
De site van de Stichting Laagfrequent geluid – opgericht door mensen die er zelf ook last van hebben – bezoek ik voor informatie en herkenning. Goed om te weten dat ik niet de enige ben die er hinder van heeft, maar deprimerend om te beseffen dat de bron van de brom over het algemeen moeilijk, veelal onmogelijk te traceren is. Die wordt vaak niet gevonden in de wirwar van installaties die ons omringen. De mazzelaar die de oorzaak achterhaalt kan in overleg met de bromveroorzaker maatregelen (laten) nemen om het geluid te reduceren of zelfs te stoppen. Geluidsexperts kunnen metingen verrichten, maar die zijn duur. Intussen zit je als Lfg-lijder in de stress  want de zoem gaat altijd door. Ik spreek lotgenoten in Amsterdam West, Centrum, Zuid; één van hen slaapt in een caravan. 70 % van de gedupeerden zijn vrouwen tussen de 40 en 50 jaar, al zijn er op Facebook ook meldingen door mannen van eind dertig. Als je Lfg eenmaal hoort, dan hoor je het de hele tijd.

Martelwerktuig
Lotgenote Mirjam Niemans (56, maar voelt zich 156 jaar oud) kan het beamen. Ze slaapt al maanden beroerd en kan zich slecht concentreren op de leerstof van haar interessante opleiding. Lfg is ook slecht voor haar katten. ‘Die horen alles zes keer beter dan wij.’ Zelf wordt ze steeds gevoeliger voor Lfg, ook buiten haar woning. ’Oooo, denk ik dan, was ik maar dóóóóóf!’ Haar woning wordt omsloten door bouwprojecten met bijbehorende machines. Ze heeft meerdere meldingen gedaan bij het stadsdeel en gehoor gevonden bij de manager van ruimtelijke ordening: een aantal waterpompen gaan in het weekend uit. Toch blijft ze een dreun horen, nu zelfs op haar moestuin in Frankendael.

Maar het ergst vindt ze de gele waterpompen van Van der Veldt. Halflachend: ‘Die dingen worden vast gebruikt voor het leger om bekentenissen af te dwingen! ‘Ja, ja, ik heb het gedaan, ik beken alles! Mag NU dat ding uit?’ wil ik roepen. Maar hij gaat nooit uit, je wordt er gek van!’

Navraag bij mijn buren leert dat één van hen het hoort maar er verder geen last van heeft. De anderen horen het niet. Ik hoor het soms bij buren, maar zijzelf horen het niet. Een buurman oppert dat het de ventilatie op het dak kan zijn. De man van het ventilatiebedrijf komt, samen gaan we het dak op. Bij het ventilatiekanaal hoor ik niets, behalve een heel zacht natuurlijk ruisje. Ik moet verder zoeken. Degene die een remedie heeft tegen Lfg, verdient de Nobelprijs. Voor Techniek, Wereldvrede of voor die nieuwe categorie: Volksgezondheid.

www.laagfrequentgeluid.nl