Home Groen Hortus maakt kas vrij voor educatie: het kaslokaal

Hortus maakt kas vrij voor educatie: het kaslokaal

0

Educatie is een van de belangrijkste taken van de Hortus Botanicus Amsterdam. Het speelt een belangrijke rol in de missie van de organisatie. Daar wordt nu ruimte aangegeven door de functie van de Mexicaanse kas te veranderen in een leslokaal. De ligging van het lokaal is uniek, middenin de botanische tuin, en het glazen dak en de zijwanden geven een bijzonder uitzicht op al het groen er omheen.

Op ontdekkingstocht door de Hortus zien leerlingen duizenden verschillende planten en bomen uit verschillende klimaten: biodiversiteit in de praktijk. ‘Bovendien werken wij in al onze lesprogramma met zoveel mogelijk, als niet alle, zintuigen’, laat Barbara van Amelsfort van de Hortus weten. ‘Hierdoor blijft de lesstof veel beter hangen. De Hortus ontwikkelt haar eigen lesprogramma’s voor basis- en voortgezet onderwijs, maar biedt ook educatieve activiteiten voor individuele bezoekers.

De missie van de Hortus

… dat mensen van alle leeftijden kunnen genieten van de schoonheid en diversiteit van planten uit de hele wereld. Wij willen een bijdrage leveren aan het vergroten van hun kennis en bevorderen dat zij het belang van planten voor de wereld ontdekken.

Een nieuw lokaal
Eigenlijk was er nog nooit een leslokaal in de Hortus. Lessen werden al wandelend door de tuin gegeven of scholieren schoven aan op stoeltjes in een van de kassen. Echter de behoefte aan een beter geoutilleerde educatieve ruimte met meer mogelijkheden voor onderwijs was een grote wens. In 2015 is besloten de functie van de toenmalige Mexicaanse kas te wijzigen in een kas met een educatief uitgangspunt. De kas werd gerenoveerd en voorzien van o.a. een digibord, educatief lesmateriaal en opslagruimte.

Voor iedereen toegankelijk
Het Kaslokaal werd een flexibele ruimte voor alle educatieve activiteiten van de Hortus, van schoolbezoek tot tekencursus en van lezing tot microscopisch onderzoek voor scholieren. Bovendien is het lokaal buiten de educatieve activiteiten om  toegankelijk voor de reguliere bezoeker. Een permante tentoonstelling geeft vijf verhaallijnen weer waarmee de collectie van de botanische tuin over het voetlicht wordt gebracht. Het Kaslokaal wordt medio mei officieel geopend, maar diverse scholen en bezoekers hebben hem al in gebruik genomen. En de reacties zijn unaniem positief.