Home Overzicht Hotel Jakarta en QO Hotel genomineerd voor Amsterdamse Architectuur Prijs

Hotel Jakarta en QO Hotel genomineerd voor Amsterdamse Architectuur Prijs

0
Foto Hans Heitgeert.

Sinds 2008 reikt het Architectuurcentrum Amsterdam jaarlijks de Gouden A.A.P. uit aan de architect en opdrachtgever van het beste gebouw of project dat in het voorgaande jaar werd opgeleverd. Bij de tien genomineerden voor de twaalfde editie zijn er twee uit Oost.

Eelco Hiemstra

Hotel Jakarta op de kop van het Java-eiland viel al eens in de prijzen. Eind vorig jaar werd het door Architectenweb verkozen als Publiek Gebouw van het Jaar. De vakjury noemde het hotel op vele vlakken grensverleggend. De jury was vooral enthousiast over het groen. Dit groen is geen aankleding maar echt een stuk Javaanse jungle. Hiervoor wordt ook samengewerkt met de Hortus. De binnentuin sluit aan bij de structuur van het stedenbouwkundig plan en is als het ware de vijfde openbare tuin van het eiland. Hotel Jakarta is een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau SeARCH voor ontwikkelaar WestCord Hotels.

Foto Ronald Tileman.

QO Hotel in het Amstelkwartier werd ontworpen door Mulderblauw Architecten in samenwerking met Paul de Ruiter Architects en ontwikkeld door Amstelside. Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp. Het opvallendste daaraan is de ‘bewegende’ gevel. Meer dan 1600 bewegende panelen aan de buitenkant van de ramen regelen de gewenste temperatuur door gebruik te maken van het zonlicht of zorgen voor extra isolatie op koelere dagen. Deze vorm van klimaatbeheersing levert een besparing van 65 procent op van het energieverbruik voor verwarming en 90 procent voor koeling.

Overige genomineerden
De overige genomineerde gebouwen zijn het Drie Generatiehuis en Hyperion Lyceum in Noord, het FedLev gebouw en Rivierstaete in Zuid, Karspelhof in Zuidoost en Pondok aan de Westlandgracht in Nieuw West. De Noord/Zuidlijn en de Metro Oostlijn zijn de twee overige projecten die meedingen naar de architectuurprijs.

Uitreiking op 17 april
De vakjury bestaat dit jaar uit architect Donna van Milligen Bielke, Chief Investment Officer Nicole Maarsen van Syntrus Achmea en architectuurhistoricus Aart Oxenaar. De publieksjury wordt gevormd door voormalig docent Kiek Bigot, voormalig directeur gezondheidscentra Diemen Tom Fresen en Anja Sijben, kunstenaar en schipper.

De winnaars van de vak- en juryprijs worden op 17 april bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking in de Posthoornkerk.