Home Overzicht Hotel Jakarta in de prijzen bij uitreiking Amsterdamse Architectuur Prijs

Hotel Jakarta in de prijzen bij uitreiking Amsterdamse Architectuur Prijs

0

Woensdagavond werd in de Posthoornkerk voor de twaalfde keer de Gouden A.A.P. uitgereikt. De publieksprijs viel dit jaar ten deel aan Hotel Jakarta op de kop van het Java-eiland. De stations van de Noord/Zuidlijn werden onderscheiden met de prijs van de vakjury.

Eelco Hiemstra | Foto’s SeARCH

Hotel Jakarta werd door de publieksjury verkozen uit tien kanshebbers voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2019.  Deze prijs wordt sinds 2008 georganiseerd door het Architectuurcentrum Amsterdam en is een onderscheiding voor de architect en opdrachtgever van een in het voorgaande jaar gerealiseerd project dat boven alle andere uitsteekt.

De jury was zeer te spreken over de connectie van Hotel Jakarta met de buurt. De binnentuin van het hotel ligt in het directe verlengde van de reeks van tuinen die het Java-eiland kenmerkt.

Juryrapport
‘Hotel Jakarta is een voorbeeldproject waar de publieksjury meer van wil zien in de stad. Meer, in de zin van meer groen in ontwerpen en meer eenvoudige vernuftige geïntegreerde innovaties op het gebied van duurzaamheid. Zowel in materialen als in geïntegreerde technieken die esthetisch mooi, onzichtbaar of onderhoudsvriendelijk zijn. Maar ook meer in de zin van samenwerkingen met verschillende instanties in de stad, zoals het Tropenmuseum en Hortus Botanicus, die al worden meegenomen in het concept van het gebouw.’

Al eerder in de prijzen
Het uiterst duurzame hotel van Amsterdamse architectenbureau SeARCH en opdrachtgever Westcord Hotels won al eerder prijzen. In november vorig jaar werd het door Architectenweb uitgeroepen als beste publieke gebouw van Nederland. In diezelfde maand werd het op het World Architecture Festival onderscheiden met de prijs in de categorie ‘Hotel and Leisure – Completed Buildings.