Home Overzicht Huiskamer de Oceaan is open en bouwt verder

Huiskamer de Oceaan is open en bouwt verder

0

Het voormalige handelskantoor en restaurant de Oceaan is weer open. Na het vertrek van de laatste uitbater bleef het lang stil in en rond het pand. Het fraaie gebouw, een van de weinige oudbouw in het Oostelijk Havengebied en heeft een prachtig terras uitkijkend over het water. Vijf buurtgenoten vonden elkaar om juist daar voor wat reuring te zorgen, het initiatief Open de Oceaan was geboren. Nu is de Oceaan de huiskamer van het Borneo-eiland.

De Oceaan wordt, als het aan de bewoners van het Oostelijk Havengebied ligt, een laagdrempelige plek waar je een biertje kunt drinken met vrienden en buren, een potje kunt tafeltennissen of een hapje eten. Een vrolijke plek, waar kinderen zich kunnen vermaken, maar ook huiswerkbegeleiding kunnen krijgen. Een plek waar je overdag kunt werken en waar je ‘s avonds een film kunt zien, naar muziek kunt luisteren, of een voorstelling kunt beleven. Deze en andere ideeën haalden de initiatiefnemers het afgelopen jaar op uit de buurt. Nu willen ze die realiseren. Op zondag 14 februari gaat de crowdfunding-campagne ‘Bouw mee aan de Oceaan’ van start.

Buurtactie maakte einde aan leegstand
De Oceaan staat sinds vier jaar leeg en deze jarenlange leegstand bracht vijf buurtbewoners tot actie. Akke Visser: ‘We vonden het zonde van het mooie pand; een van de weinige gebouwen met historie op het eiland. En ze misten een plek in de buurt waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. We bleken niet de enigen… Op 21 maart 2015 organiseerden we een eerste buurtborrel voor de deur van de Oceaan. Er kwamen 200 buurtbewoners op af! Er werden ideeën opgehaald, een plan geschreven, op deuren geklopt en een stichting opgericht. Nu, bijna een jaar en vele buurtborrels later, is er een huurcontract getekend.’

Gezocht: 200 tientjesleden
Maar nu begint het pas. Akke Visser: ‘De Oceaan is volledig gestript. Om van het pand een buurthuiskamer te maken met een werkende keuken, zijn middelen, materiaal en handen nodig. Ook dat willen we samen met de buurt realiseren. Om te zorgen dat de Oceaan minstens voor vijf jaar open gaat, zijn er 200 tientjesleden nodig: buurtbewoners die voor een tientje per maand 1 m2 Oceaan adopteren en zo een beetje mede-eigenaar worden. In ruil voor een gratis drankje, iedere keer als je langskomt. Om de ruimte weer aantrekkelijk te maken en in te richten is bovendien een flink bedrag nodig en heel veel spullen: tafels, stoelen, keukeninrichting, borden, pannen, terrasmeubilair, etc. etc.’

Valentijnsdagprogramma
Op zondag 14 februari, Valentijnsdag, gaat de crowdfunding campagne van start. Vanaf 13.00 uur is er een brunch met bubbels; kun je trouwen voor 1 dag; kunnen kinderen hartenkoeken maken en kun je je geliefde een serenade (laten) brengen met Sjaan uit de Jordaan. Ellen ten Damme komt zingen bij de karaoke. Kom je liefde aan de Oceaan betuigen en kijk wat je er allemaal voor terug krijgt.