Home Overzicht Huurders kunnen zelf aan de slag met bouwkavel op Centrumeiland

Huurders kunnen zelf aan de slag met bouwkavel op Centrumeiland

0
Chandar van der Zande en Kim Otten van wooncoöperatie De Warren en wethouder Laurens Ivens ondertekenen de overeenkomst.

Huurders die samen wooncoöperatie De Warren oprichten, mogen zelf aan de slag met een bouwkavel op het nieuw aangelegde  Centrumeiland van IJburg. Wooncoöperatie De Warren gaat er 16 middeldure en 20 sociale huurwoningen bouwen en beheren. Het is een pilot. Ook komt er zo’n zelfbouwkavel op het Archimedesplantsoen bij station Science Park.

Het is voor het eerst dat bouwgrond voor een wooncoöperatie beschikbaar is gesteld, zodat een woongemeenschap een eigen woonplek kan ontwerpen en bouwen en zo invloed heeft op de eigen woonomgeving. Voor de pilot waren ook twee andere wooncoöperaties in de running.

Invloed bewoners op hun huurwoning
‘Door als gemeente lagere grondopbrengsten te accepteren, kunnen we zorgen voor extra sociale en middeldure woningen’, zegt wethouder Laurens Ivens: ‘Maar ik ben ook erg blij dat er op deze mooie locatie ruimte is voor een woonvorm waarbij de bewoners meer invloed hebben op hun eigen woning, ongeacht de dikte van hun portemonnee.’

Lage grondprijs
Een grondprijs op maat voor de kavel maakt het mogelijk voor de leden van wooncoöperaties om zelf sociale of middeldure huurwoningen te bouwen. De grondwaarde (per vierkante meter) voor middeldure huurwoningen op het Centrumeiland is ongeveer 30 procent lager dan voor een soortgelijke koopwoning op deze locatie. Voor sociale huurwoningen die de wooncoöperatie bouwt, geldt een vaste lage grondwaarde van 250 euro per vierkante meter exclusief BTW.

Doorstromen in het gebouw
De Warren wordt een energieneutraal en rainproof gebouw. Een derde van de ruimte wordt voor gemeenschappelijke woonruimtes en functies gereserveerd. Het wordt een gebouw met verschillende woontypen, voor verschillende levensfases van de bewoners. Er komen kleine onzelfstandige studio’s tot middelgrotere ruimtes voor starters, en rustiger gelegen, middeldure huurwoningen voor gezinnen. Leden kunnen zo binnen de wooncoöperatie doorstromen.

Duurzaam wonen betaalbaar
De Warren verwacht midden 2019 te kunnen beginnen aan de bouw. De mensen van wooncoöperatie de Warren zijn enthousiast over deze kans: ‘Met de Warren willen we duurzaam wonen betaalbaar houden. Met uitsluitend sociale- en middenhuurwoningen bieden wij een antwoord aan een stad onder druk. Als wooncoöperatie zullen we zelf eigenaar worden van dit pand en het verhuren aan de leden. Iedereen draagt zo ook een verantwoordelijkheid voor het realiseren en onderhouden van dit circulaire gebouw. We creëren zo eigenlijk een klein dorp in de grote stad.’

Wooncoöperatie
Een wooncoöperatie is een woonvorm waarbij een vereniging de woningen verhuurt aan haar leden. De wooncoöperatie is de eigenaar van het onroerend goed en het dagelijks bestuur van de coöperatie ligt bij de bewoners. Zij hebben zo zeggenschap over hoe het gebouw er uit komt te zien, de indeling van hun woning en het beheer van het gebouw. De leden van de woon coöperatie zijn ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de nieuwbouw.