Home Overzicht Iedere dag feest

Iedere dag feest

0

Ik heb een enorme hekel aan december. Die afschuwelijke decembermaand met zijn donkere en korte dagen en regenbuien, hagel, wind en kou. En al die afschuwelijke van decadentie doordrenkte zogenaamde feestdagen, waarin veel te veel geld wordt uitgegeven aan cadeaus die niemand nodig heeft, veel te veel ongezond voedsel wordt gegeten, veel te veel alcohol wordt geconsumeerd en in veel te veel families ruzie wordt gemaakt. Waarin veel te veel mensen net doen of ze het allemaal leuk vinden, maar er eigenlijk een bloedhekel aan sinterklaas, zwarte piet, kerstdagen en oud en nieuw hebben.

En dan heb ik het nog niet eens over de stress die dat allemaal te weeg brengt. Stress bij het organiseren van al die zinloze drukte en verspilde moeite. Stress in de winkels, waar mensen elkaar onder de voet lopen en bijna op de vuist gaan op jacht naar de juiste zinloze cadeaus waar je niks aan hebt. Stress om de juiste kleren aan te hebben. Stress om de juiste boom te kopen. Stress vanwege de juiste pepernoten, de juiste gevulde speculaas, de juiste kerststol, de juiste wijn, het juiste wild, de juiste oliebollen, de juiste appelbeinets, de juiste sterretjes, het juiste knalvuurwerk, de juiste champagne.

Ik zal blij zijn als het allemaal voorbij is. Tot die tijd ben en blijf ik onbereikbaar. Deur op slot, luiken dicht, telefoon eruit, internet uitgeschakeld, en onder de dekens met een grote voorraad gewelddadige films en misdaadboeken. En maar een hekel aan de mensheid hebben de hele tijd. Heerlijk.

De mensen zijn dom. De mensen zijn slecht. De mensen zijn tot het kwade geneigd. Afschaffen al die stomme feesten, en ook gelijk Pasen, Pinksteren, Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag. Weg met al die onzin. Opzouten met al dat zinloos consumentisme.

Soberheid, dat is waar ik voor pleit. Eenvoud is immers het kenmerk van het ware. Dat zou wel zo lekker rustig zijn. En goedkoop. En minder katers en voedselvergiftiging. En minder familieruzies. Minder ongelukken. Minder slachtoffers.

En dan is het gewoon iedere dag feest.