Home Dorro Dunya Veen Iedereen is een beetje bi

Iedereen is een beetje bi

0

Afgelopen week droeg ik deze spoken word tekst voor:

De afwezigheid strelen

Zephyrs oogleden knijpen samen,
de vernauwing verkleint haar straal,
‘pijn is tijdelijk’ zegt ze.

Haar doorschijnende witte blouse, symmetrie, sigaret en zij zitten tegenover me in het raamkozijn. Langs haar kaaklijn vallen de vrijgevochten plukken, lukraak en nauwkeurig tegelijk.

‘Je moet assen!’ zeg ik. Ze laat de as in de asbak vallen, staart alsof ze mij naakt voor zich ziet, zuigt aan de sigaret en buigt zich naar me toe.

Tussen onze neuzen zit nu minder dan nul komma zes centimeter. Onze aura’s betasten wel de Y-as. Ze blaast de rook van haar sigaret, een tsunami van as.
Ik begin te hoesten.

De rook beweegt lemniscatisch als mijn denken: het één sluit voor mij het ander nooit uit. Bij ‘ik wil je niet’ hoort ‘ik wil je wel’, een ex is een geliefde, vierkant een rechthoek en een kwadraat bestaat niet zonder wortel.

‘Zephyr, Zephyr, zullen we niet nog één keer de kamer wit verven maar zullen we wandelen?

Wandelen tot we belanden
in de ruimte tussen iets en het niets,
de schaduw van contrast

daar waar afwezigheid wel gestreeld kan worden,
zal ik je hand vastpakken
om samen te dwalen op de tast.’

Toen ik klaar was, applaudisseerde men, ik boog vertwijfeld en glimlachte ongemakkelijk. Bij het nagesprek was de eerste vraag van een vrouw met een raspende rokersstem: ‘Ben jij lesbisch?’

Die vraag ligt voor de hand na mijn optreden. Toch overviel ze me. Zeven jaar geleden heb ik die vraag onderzocht en daarna losgelaten. Ik hield toen een betoog op de middelbare school voor het vak Nederlands waarbij je de klas moest overtuigen van een zelfgekozen stelling. Mijn stelling was: Iedereen is een beetje bi. Tijdens de voorbereidingen van mijn betoog, kwam ik erachter dat er heel veel onderzoeken zijn gedaan die deze stelling bewijzen.

De Amerikaanse hoogleraar Robert Epstein heeft bijvoorbeeld de stelling onderbouwd met een onderzoek in 2012. Hij heeft toen bij bijna achttienduizend mensen uit 48 landen vragenlijsten afgenomen over hun seksuele ervaringen, dromen en fantasieën. De resultaten waren dat hoewel meer dan 90 procent zichzelf heteroseksueel noemt, slecht 6 procent in ervaringen, dromen en fantasieën exclusief heteroseksueel blijkt. Zijn conclusie was dan ook dat over seksualiteit niet in hokjes gedacht moest worden. Seksualiteit is als een spectrum, met heteroseksualiteit en homoseksualiteit als uitersten op een schaal. Aan de hand van het schaal-idee, kon ik bevestigend reageren toen Tom, de kampioen meisjes versieren van de school, claimde dat hij echt wel minder homo was dan onze homoseksuele docent Nederlands.

In antwoord op de vraag overweeg ik even om mijn betoog opnieuw te houden. Ik kijk in de bruine ogen van de vrouw, die de vraag stelde, in de hoop haar intentie te achterhalen. Ik zeg: ‘Iedereen is een beetje bi.’