Home Duurzaam IJburg gaat het weer doen: gft-afval gescheiden inleveren

IJburg gaat het weer doen: gft-afval gescheiden inleveren

0

Met twintig afgesloten containers op het Steigereiland start het gescheiden afhalen van groente, fruit en tuinafval. Met een pasje kun je een container openen en het gft-afval erin deponeren. Eerder werd op het Java-eiland een succesvolle proef gehouden.

Dit jaar nog gaat het gescheiden inzamelen van start op het Steigereiland. Volgend jaar is het ook mogelijk op de andere eilanden van IJburg.eilanden van IJburg. Uiteindelijk komen er zestig tot tachtig gft-bakken.

Gestimuleerd door het succes van de proef op het Java-eiland zijn bewoners van IJburg aan de slag gegaan om de gemeente over te halen gft-afval gescheiden in te zamelen. Een handtekeningenactie leverde meer dan duizend reacties op. Voldoende draagvlak, een van de succesfactoren om er een succes van te maken, lijkt dus aanwezig.

Het vorige college zag het gescheiden inzamelen niet zitten. De toenmalige wethouder Choho verwachtte dat het de eerste tien jaar niet meer zou gebeuren. Het scheiden door de bewoners zelf zou onvoldoende opleveren. Voor het opslaan van het afval in kleine woningen zou weinig ruimte zijn. Choho verwachtte dat het gft-afval met machines uit het huisvuil zou kunnen worden gehaald.