Home Duurzaam IJburgers gaan groente-, fruit- en etensresten inzamelen

IJburgers gaan groente-, fruit- en etensresten inzamelen

0

De bewoners van IJburg gaan groente-, fruit- en etensresten (GFE) apart inzamelen. De belangstelling en draagvlak zijn groot. Dat blijkt uit een handtekeningenactie van buurtorganisatie CoCasa, waarbij meer dan duizend IJburgers en 29 organisaties hun steun uitspraken.

De gemeente plaatst eind december 23 GFE-containers op Steigereiland. In de zomer van 2019 is ook de rest van IJburg aan de beurt. Om het afval te verzamelen ontvangen de bewoners een startpakket bestaande uit een prullenbakje, biologisch afbreekbare zakjes, informatie en tips over de inzameling. Wekelijks haalt een milieuvriendelijke wagen van composteerbedrijf Meerlanden het GFE op. Deze wagen rijdt zelf op groen gas, gemaakt van groente-, fruit- en etensresten.

Met het opgehaalde GFE wordt van alles gemaakt: biogas om op te rijden, compost voor tuin of balkon, warmte voor kassen, CO2 als groeiverbeteraar voor planten en water om mee te reinigen.

Het vorige college zag het gescheiden inzamelen niet zitten. De toenmalige wethouder Choho verwachtte dat het de eerste tien jaar niet meer zou gebeuren. Het scheiden door de bewoners zelf zou onvoldoende opleveren. En voor het opslaan van het afval in kleine woningen zou weinig ruimte zijn. Choho verwachtte dat het gft-afval met machines uit het huisvuil zou kunnen worden gehaald. Toch was er op het Java-eiland een succesvolle pilot voor het inleveren van GFE. Bewoners kregen afbreekbare zakjes en kleine containers die ze met een pasje in bovengrondse containers konden legen.

Tegen de verwachting van Choho in is op 15 december om 11.00 uur is de feestelijke GFE Kick-off in kerstsfeer op het Joris Ivensplein, met oliebollen, soep, koffie en muziek. Wethouder van Doorninck komt naar IJburg, onthult de eerste GFE-container en beantwoordt daar vragen van bewoners.

CheckĀ  Amsterdam.nl/ijburg