Home Gezin IJburgse vakantiegastouders gezocht

IJburgse vakantiegastouders gezocht

0

Joanne Alting heeft een missie: kinderen die niet op vakantie gaan vijf geweldige dagen bezorgen op IJburg. Daarvoor zijn achttien gastouders nodig. Die moeten toch bij elkaar te krijgen zijn?!

Tekst Tineke Kalk | Illustratie Aleida Leeuwenberg | IJopener

Joanne Alting kent het begrip gastouder uit haar Brabantse jeugd. ‘Het was in 1972 en ik woonde in Waalre, een dorp in Noord-Brabant. In die tijd stonden de katholieken en protestanten in Noord-Ierland elkaar naar het leven. Ons dorp wilde daarom kinderen uit Belfast een fijne zomervakantie bezorgen. Veertig gezinnen, zowel van katholieke als protestantse huize, kregen drie weken lang twee kinderen te logeren. Ik weet nog dat ik heel trots was toen mijn moeder ons als gastgezin opgaf.’

IJburg heeft fantastische speelruimte voor kinderen

Ze vervolgt: ‘Net als de andere gezinnen kregen wij een katholiek en protestants kind, twee meisjes, te logeren. De bedoeling van die interreligieuze koppels was natuurlijk dat de kinderen elkaar beter zouden leren kennen en niet meer, zoals de volwassenen, lijnrecht tegenover elkaar zouden staan. De meisjes konden het goed met elkaar vinden en zaten bijna elke dag te keten in ons ligbad. Op de laatste dag vroeg de buurvrouw aan hen wat er zou gebeuren als ze elkaar strakjes in Belfast zouden tegenkomen. Ik herinner mij nog haar verbijstering toen de meisjes bijna tegelijk uitriepen: “fight”.’ Overdag was er een heel programma voor de kinderen, ’s avonds waren ze thuis bij hun gastgezin. Joanne herinnert zich dat een van die meisjes zich pas veilig voelde als de deuren goed op slot waren.

Tekort aan pleegouders
Met kansarme kinderen kreeg Joanne Alting te maken toen haar man en zij besloten pleegouder te worden. Ook toen al, twintig jaar geleden, was er een tekort aan pleegouders. Dat is nu nog toegenomen. Iedereen heeft het zo druk tegenwoordig. In de loop der tijd hebben Joanne en haar man langdurig voor drie pleegkinderen gezorgd: een jongen en twee meisjes. Een andere jongen bleef korter bij hen.

Door die ervaring kwam Joanne in aanraking met kinderen die de hele zomervakantie thuis hingen. Niet alleen vervelen zij zich, maar op de eerste schooldag na de vakantie hebben die kinderen ook niets te vertellen. Destijds is een van haar pleegzonen mee geweest met de strandweek. Een heel goed initiatief van de gemeente. Maar vijf dagen achter elkaar op en neer van Amsterdam naar Zandvoort in een bus vol drukke kinderen is voor kinderen en vrijwilligers best een zware opgave.

Joanne vroeg zich af of er dichterbij iets te organiseren is. Ze vertelt: ‘Hoewel ik in het Oostelijk Havengebied woon, speel ik in de IJburgfanfare. Zo heb ik gemerkt dat IJburg fantastische speelruimte voor kinderen heeft: een groot park, strand en water. En je bent er zo. Daarbij komt dat er op IJburg, zo is mijn ervaring, nog de nodige idealisten wonen. Iets van die pioniersmentaliteit uit het begin is, naast een sterk gemeenschapsgevoel, nog voelbaar.’

 Informatieavonden
Overdag zal er, net als destijds in haar Brabantse dorp, een programma voor de kinderen zijn. Een aantal mensen achter IJburgse initiatieven hebben hun medewerking hieraan al toegezegd. Joanne heeft expres de tweede vakantieweek, van 28 juli tot 1 augustus, gekozen. De eerste week kunnen kinderen dan nog wat lummelen. Bovendien zijn de meeste IJburgse gezinnen dan nog niet op vakantie. Ook de kinderen van de gastouders kunnen aan het programma meedoen. In het voorjaar gaat Joanne informatieavonden organiseren.

Een van de muzikanten van de IJburgfanfare heeft zich trouwens al opgegeven: ze vindt het een goed voorbeeld voor haar dochter én een kans voor haar om heel andere kinderen te leren kennen, bijvoorbeeld kinderen van vluchtelingen of statushouders. En wie weet klikt het tussen de kinderen tijdens die vijf dagen. Om contact te houden is de afstand IJburg-Indische Buurt, waar de meeste van de betrokken kinderen wonen, tenslotte heel wat korter dan Waalre-Belfast.

Voor veel kinderen is de zomervakantie de avontuurlijkste periode van het jaar. Maar er is ook een groep kinderen die de hele vakantie thuisblijft. Thuis is vaak achter een computer op een klein bovenhuis. Wie wil deze kinderen uit Amsterdam-Oost, onder wie kinderen van statushouders en vluchtelingen, vijf onvergetelijke dagen op IJburg bezorgen? Gastouders kunnen zich aanmelden bij Joanne Alting | 06 5581 0760 | [email protected].