Home Wonen Ik kies, ik kies, wat jij niet kiest, en het is groot!

Ik kies, ik kies, wat jij niet kiest, en het is groot!

0

We worden dagelijks overspoeld door keuzes. Wat moet ik aan vandaag? Hoe laat moet ik de deur uit? Wat eten we vanavond? Naar welke film gaan we? En dan zijn dit slechts voorbeelden van de makkelijke beslissingen. Moeilijker te beantwoorden vragen zijn bijvoorbeeld: Zeg ik mijn baan op? Durf ik voor mijzelf te beginnen? Wil ik eigenlijk nog een kind? Woon ik nog wel prettig in mijn net verbouwde huis? Wees je bewust van de keuzes die je voorgeschoteld krijgt en probeer je zo veel mogelijk te richten op wat echt belangrijk voor je is.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Hoe belangrijk is het te kiezen wat je eet vanavond? Het is geen vraag van levensbelang. Natuurlijk moet je eten, maar het is je tijd en energie niet waard om heel lang stil te staan bij wat je eet. Het wordt uiteraard wel weer een belangrijke beslissing als je je bijvoorbeeld aan strenge dieetregels moet houden vanwege je gezondheid. Toch hoeft dit laatste je ook niet veel hoofdbrekens te kosten. Je zult in het begin wat aandacht moeten besteden aan je eetgewoonten, maar als je die eenmaal hebt aangepast en je weet wat je wel en niet mag eten, dan is de vraag wat vanavond voor het diner klaar te maken helemaal niet zo’n moeilijke. Een eetbeperking kan het keuzeproces misschien zelfs versnellen, omdat er minder te kiezen valt.

Als we te veel keuzes hebben, kunnen we last krijgen van beslissingsmoeheid. Ik word in een grote supermarkt wel eens overweldigd door het aanbod. Dan zie ik door de variëteit aan producten niet meer wat ik wil hebben. Het gevolg is dan dat ik meestal niets koop of aanschaf wat ik altijd in mijn winkelmandje leg. We hebben in vergelijking met onze voorouders ook veel meer te kiezen. Het was vanzelfsprekend dat mijn oma trouwde, kinderen kreeg en huisvrouw was. Ik kon kiezen: wil ik kinderen? Zo ja, hoeveel? Maak ik zelf mijn huis schoon of zal ik iemand betalen om dat voor mij te doen? En de vraag was niet: Kan ik naast mijn huishouden nog werken? Nee, de vraag was eerder: Wat voor werk wil ik doen? En het huishouden is een bijkomende zaak.

Kiezen is alleen belangrijk wanneer je grote beslissingen moet nemen, zoals keuzes met betrekking tot het kopen van een huis, je gezondheid, onderwijs, relaties en geloof. De kleine, onbeduidende keuzes zijn het niet waard je kostbare tijd en energie op te slokken. Hoe erg is het dat je de verkeerde smaak jam gekocht hebt? Niet! Koop gewoon een ander potje en laat het los.

Tip

Maak van keuzes geen halszaak; je tijd is te kostbaar om het te verspillen aan onbelangrijke beslissingen.