Home Overzicht In 2035 zal Oost grootste stadsdeel zijn

In 2035 zal Oost grootste stadsdeel zijn

0

Deze keer is de IJopener wat dieper in de bevolking, de huizen en de toekomstvoorspellingen voor Oost gedoken. Hoeveel mensen wonen er eigenlijk in ons gebied, hoe ruim wonen we en met hoeveel? Zijn we een jong stadsdeel, zijn we ouderwets, vergrijzen we? Belangwekkende zaken, zo blijkt.

Tekst Lisa Scheerder | Illustratie Josien Vogelaar | IJopener

Welke stadsdeelbewoner heeft de meeste ruimte om zich heen? Dat blijken die van Noord te zijn, gevolgd door Zuidoost en Nieuw-West. De minste ruimte hebben de inwoners van West, Centrum en Zuid. Oost komt op de vierde plaats. Maar als we naar de buurten kijken, staat de Indische Buurt-West in de top drie van de dichtstbevolkte gebieden in de stad: na de Staatsliedenbuurt en de Van Lennepbuurt is het het krapst in de Indische Buurt-West.

Binnen ons verspreidingsgebied is Zeeburgereiland het grootste gebied, en dan wordt het water niet meegerekend. Zeeburgereiland is veel groter dan IJburg, dat hadden we niet gedacht. Althans, als we het over land hebben. Het aantal bewoners is natuurlijk (nog) een ander verhaal. Ook interessant is dat de Indische Buurt-Oost in oppervlakte drie keer zo groot is als de Indische Buurt-West.

IJburg koploper met trouwen
De grootste huishoudens wonen in Nieuw-West, Noord en Zuidoost. De kleinste huishoudens wonen in Centrum, Zuid en West. Ook hier komt Oost op de vierde plaats. De meeste woningen per stadsdeel staan dan wel weer in Zuid, gevolgd door West en op de derde plaats Oost.

In Oost is het aantal bewoners per woning in IJburg het hoogst: daar wonen dus de grootste gezinnen. IJburg-West is koploper als het gaat om trouwen en vervolgens kinderen krijgen. Kennelijk wordt er in het Oostelijk Havengebied laat met kinderen begonnen en doen deze bewoners dat ook nog eens het liefst ongehuwd.

Op IJburg en op Zeeburgereiland wonen meer mannen dan vrouwen: die gebieden hebben ook een behoorlijk mannelijke uitstraling. In het Oostelijk Havengebied en de Indische Buurt wonen daarentegen meer vrouwen dan mannen. De meeste pubers wonen in het Oostelijk Havengebied, terwijl de meeste jongvolwassenen in de Indische Buurt-West wonen. En het Oostelijk Havengebied vergrijst: de leeftijdsgroep tussen de 50 en de 64 is daar het grootst.

Oost wordt grootste stadsdeel
Het totale aantal inwoners van het gehele stadsdeel Oost neemt de laatste jaren toe, evenals de sterftecijfers, de vestiging- en de vertrekcijfers. Maar het aantal geboortes in Oost neemt af. We zijn een mobiel stadsdeel, waar veel verhuisd wordt, er toch nog mensen bijkomen, maar die krijgen minder kinderen en ze vergrijzen.

Benieuwd hoe we er in 2035 voor staan? Dan blijken we volgens de toekomstvoorspellers het grootste stadsdeel te zijn. Nu wonen de meeste mensen nog in Nieuw-West, Zuid en West, en komen wij van Oost op de vierde plek. In 2035, als de nieuwgeborenen van 2018 de leeftijd van achttien jaar bereiken, zijn we langs al deze stadsdelen gestoomd en bevinden we ons op de eerste plek met 169.838 inwoners. Dan zijn er ten opzichte van nu 35.000 inwoners bijgekomen. Deze bevolkingstoename vindt hoofdzakelijk plaats op IJburg en Zeeburgereiland: beide gebieden zullen er de komende jaren 11.000 inwoners bij krijgen. Maar ook de Omval neemt een flink deel van de toename voor zijn rekening: rond de 14.000 nieuwe bewoners zijn daar te verwachten. Amsterdam zal in 2035 in totaal 959.443 inwoners hebben. Een op de vijf inwoners zal dan een inwoner uit Oost zijn.

Vorig artikelWoonbootbewoners moeten ruimte maken voor uitbreiding camping Zeeburg
Volgend artikelDigitale burenhulp BUUV stopt met website voor Oost