Home Duurzaam In de IJburglaan rijd je op gerecycled wc-papier

In de IJburglaan rijd je op gerecycled wc-papier

0

Gerecycled wc-papier kun je verwerken in asfalt dat geluid reduceeert. In de weg aan de IJburglaan is cellulose gebruikt dat afkomstig is van wc-papier dat via het riool in de afvalwaterzuivering terecht kwam.

De cellulose van het wc-papier wordt als afdruipremmer in het asfalt ingezet. Hiermee wordt ‘afdruipen’ van bitumen op de steenslag voorkomen. Daardoor ontstaat beter en duurzamer asfalt. In de toekomst gaan meerdere waterschappen cellulose leveren aan Amsterdam voor nog meer innovatieve toepassingen.

Maar liefst 180.000.000 kilo wc-papier door het toilet

Waardevolle grondstof
Elk jaar wordt in Nederland 180.000 ton wc-papier door het toilet gespoeld. Dat spoelt naar de rioolwaterzuivering en wordt als afval verbrand. Zonde, want het bevat waardevolle grondstoffen zoals cellulose. Dit komt onder meer van pas bij het maken van asfalt, maar kan ook worden gebruikt voor productie van isolatiemateriaal, biocomposiet, kunststof kozijnen en gevelplaten. Met een speciale techniek wordt cellulose uit het rioolwater gefilterd en opnieuw gebruikt.

Duurzame openbare ruimte
Rioolwater zuiveren kost veel geld en energie, maar door hergebruik is juist minder energie nodig en hoeft minder afval te worden verbrand. Met deze innovatieve stap wil de Amsterdam samen met waterschappen en andere partners een bijdrage leveren aan het toekomstbestendig maken van een duurzame en hoogwaardige openbare ruimte.