Home Overzicht In de kerstvakantie voor speciale activiteiten met de kids het museum in

In de kerstvakantie voor speciale activiteiten met de kids het museum in

0
Kerstvakantie in Nemo. Foto DigiDaan.

Tijdens de kerstvakantie staan de musea weer bol van de activiteiten voor kinderen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Tropenmuseum Cool Japan

In het Tropenmuseum kun je tot 6 januari meedoen met allerlei activiteiten die zijn geïnspireerd op Japanse games en manga. Bezoek de tentoonstelling Cool Japan en ontmoet robot Pepper. Doe mee met het spel Karuta, leer je eigen karakter tekenen bij een manga-workshop of kom luisteren naar het verhaal van Momotaro. Voor kids vanaf 10 jaar zijn er ook workshops sushi rollen. Het Tropenmuseum is extra open op maandag 24 december en maandag 31 december. Eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

Verzetsmuseum Koffer met ‘echte spullen’

Op donderdag 27 december van 13.00 tot 15.00 uur is een medewerker van het Verzetsmuseum aanwezig met een koffer spannende spullen uit de oorlog, die kinderen mogen aanraken. Natuurlijk wordt er ook van alles over verteld. Eén van de personen in de Verzetsmuseum Junior is Jan. Zijn ouders zaten in het verzet. Op woensdag 3 januari is Jan van 13.00 tot 15.00 uur aanwezig in het museum. Dan kunnen kinderen en andere geïnteresseerden hem alles vragen over zijn ervaringen in de oorlog. Bijvoorbeeld, waarom ze bij Jan thuis een piloot in de kerk verstopten? Waarom hij moest onderduiken? En of hij het moeilijk vond om altijd zijn mond te houden?

Hortus Winterspeurtocht

Het is winter en dat is duidelijk te merken in de Hortus. Weet jij eigenlijk hoe de seizoenen ontstaan? Speel zelf de seizoenen na met de wereldbol in het Kaslokaal. Ga in de tuin op zoek naar wat de winter doet met de planten. Kom kijken, voelen, onderzoeken en tekenen in de kerstvakantie. De speurtocht is gratis af te halen bij de portier. Tot en met 6 januari voor de jongste bezoekers.

Het Scheepvaartmuseum Vakantiewerkplaats

De kids vakantiewerkplaats in het Scheepvaartmuseum is er voor stoere ontdekkingsreizigers en gezellige thuisblijvers (6+). Veel tentoonstellingen in het museum gaan over verre reizen. Ben jij dit jaar nog op vakantie geweest? En heb je toen een cadeautje gekregen of schelpen verzameld op het strand? Tijdens deze kerstvakantie maken de kinderen met een museumgids een  eigen mini-souvenirdoosje. Natuurlijk mag je hem daarna mee naar huis nemen om je eigen spullen in te bewaren!

Het kleuterprogramma ‘De reddende rattendokters’(3+) biedt een nieuw avontuur van Rinus de Rat, die op reis is. Rinus is wat verdrietig, want hij is ver van huis. Hoe lost hij dit op en kunnen de kinderen hem helpen?

Bij de avontuurlijk familierondleiding ‘Een koffer vol reisverhalen’ (6+) ga je mee met de  enthousiaste gids dier je brengt langs alles wat je nodig hebt voor een geslaagde vakantiereis. En met de nieuwe familiekijktocht (6+) gaan families met hun koffers zelf op reis door het museum. Op allerlei plekken vinden deelnemers dingen die je als reiziger onderweg nodig hebt. Verzamel ze allemaal en los de puzzel op. Waar gaat de reis heen? Lever het antwoord in en maak kans op een leuke prijs.

Alle extra activiteiten zijn gratis met een museumentreebewijs, maar kom op tijd want er is beperkt plaats. Inschrijven kan op de dag zelf in het museum.
Check www.hetscheepvaartmuseum.nl/kerstvakantie

Joods Historisch museum Op hoge hakken naar de top van de Himalaya

Op 30 december en 3 januari leer je in het Kindermuseum van het Joods Historisch Museum aan de hand van het werk van kunstenaar Uri Katzenstein anders kijken naar de wereld om je heen.

Nemo Extra workshops en demonstraties

Wat doet strooizout met ijs? Hoe werkt een vuurpijl? En is amandelspijs altijd gemaakt van amandelen? Ga tijdens de kerstvakantie aan de slag met winterse proefjes in het laboratorium van Nemo. Tot en met 6 januari kun je genieten van extra workshops en demonstraties. Check demosciencemuseum.nl/kerstvakantie

Mensen zijn sociale wezens. We praten zo graag met elkaar, dat we elke dag zo’n 16.000 woorden uitspreken. Toch verschillen we enorm in hoe we deze woorden gebruiken. Deze verschillen ontstaan al in de kindertijd, en zie je terug in hoe kinderen en ouders met elkaar praten. Waarom is het zo belangrijk hoe ouders en kinderen met elkaar praten? Dit wordt onderzocht door Eddie Brummelman (Universiteit van Amsterdam), Peter Bos (Universiteit Utrecht) en Constantine Sedikides (University of Southampton) tijdens de kerstvakantie in Nemo. In hun onderzoek doen ouders en kinderen samen leuke opdrachten, waarin ze verrassende dingen te weten zullen komen. Check nemosciencemuseum.nl/sciencelive.

Nemo is ook op beide kerstdagen, op 31 december én op 1 januari open van 10.00 tot 17.30 uur.

Hermitage Familieateliers

Speciaal voor families is er op 26 december, 2, 4 en 6 januari in de Hermitage de interactieve rondleiding door de tentoonstelling Classic Beauties. Vervolgens ga je zelf aan de slag in een van de prachtige ateliers. Iedereen is welkom, jong en oud. Ontdek de klassieke schoonheid van de achttiende eeuw en laat je inspireren!  Check hermitage.nl/nl/activiteiten/familieateliers