Home .Mensen maken Oost Maak kennis met… Redouane Amine

Maak kennis met… Redouane Amine

0

Zijn enthousiasme is aanstekelijk. Redouane Amine duikt overal op in de Indische Buurt: bij de Pride Oost van afgelopen augustus, als vrijwilliger in buurthuis De Meevaart, als ambassadeur van Alle Kleuren Oost. ‘De discriminatie van gays en mocro’s lijkt op elkaar.’

Tekst Hansje Galesloot | Foto Marcel de Cnock en Jeroen Ploeger

Op een netwerkbijeenkomst in de Indische Buurt afgelopen voorjaar was er keuze uit een aantal rondleidingen bij buurtprojecten. Ik koos voor de Dappere Dames. In het speeltuingebouw van Batavia aan de Tidorestraat gaf Malika Frindi uitleg over haar pogingen om vrouwen uit hun huizen te krijgen.

Op de terugweg raakte ik in gesprek met Redouane Amine, die Malika assisteerde om haar verhaal goed over het voetlicht te krijgen. Hij is hbo-student Culturele en Maatschappelijke Vorming en 29 jaar oud. We raken bevriend op Facebook. Ik zie allerlei foto’s langskomen van buurtevenementen waarbij hij betrokken is.

Warme ontvangst
Als ik hem in het huiskamercafé De Jonge Admiraal aan de Javastraat vraag hoe hij in het buurtleven is gerold, antwoordt hij: ‘Toen ik begin twintig was, woonde ik met een huisgenoot op kamers in Osdorp. Het ging niet zo goed met me. Iemand gaf me de tip om eens in Oost te gaan kijken, dat was een goede plek om nieuwe mensen te leren kennen en vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik bezocht het openingsfeest van De Meevaart in de Balistraat. In dit net door de buurtbewoners overgenomen buurthuis sprak ik een heleboel mensen. De ontvangst was zó warm tegenover nieuwkomers met vragen als: wie ben je, wat zou je willen doen? Ik voelde me gezien. Het was voor mij een nieuwe denkrichting dat mensen zo met elkaar konden samenwerken. Ik moest er steeds voor reizen vanuit Osdorp, maar dat had ik ervoor over. De kans die ik later kreeg om naar de Molukkenstaat te verhuizen, greep ik met twee armen en twee benen aan.’

Vertakkingen
‘Mijn moderne ouders gaven me veel vrijheid en vinden het allemaal prima wat ik doe. Maar dat leidde er niet meteen toe dat ik in een goed spoor belandde. Dat gebeurde pas toen ik in Oost actief werd. Het voelt prettig om steeds meer vertakkingen te krijgen in je woonomgeving. Al die vertakkingen vormen een stevige boom. Er vallen takken af en er komen weer nieuwe bij.’

Redouanes ‘loopbaan’ in de Indische Buurt begon bij het InterArtLab van Soheila Najand, waar hij festivals voor jongeren organiseerde. Algauw belandde hij als host of moderator op het podium: ‘Daar bleek ik goed in te zijn. Zo ontwikkelde ik me verder. Als je iets in het universum lanceert, krijg je er op een gegeven moment wel een antwoord op.’ Dat antwoord kwam in de vorm van een training die hem werd aangeboden. In Pakhuis De Zwijger kon hij aan de slag als medeorganisator en moderator van een debatreeks over buurtcommunities.

Alle Kleuren Oost
Vervolgens leerde hij Marten Bos en Mellouki Cadat kennen, de oprichters van Alle Kleuren Oost. Deze organisatie met een roze randje zet zich in voor diversiteit in stadsdeel Oost. ‘Ik was eerst als host gevraagd, voor een feestje in de week van de Pride. Ik dacht: wacht even, dit gaat over gays. Ik ben zelf hetero, maar als mocro wil ik ook niet focussen op mijn Marokkaanse identiteit. Waarom zou ik daar dan wel bij anderen op focussen? Het gaat om mensenrechten. Drie keer ben ik met de Marokkaanse boot mee geweest tijdens de Canal Parade. Mij gaat het om de verbinding tussen mensen. Dat wij op zo’n boot laten zien hoe het wél kan, hoe leuk wij het hebben. In de hoop dat dit aanstekelijk werkt. Met de Pride Oost hebben we net zo’n formule. Afgelopen augustus organiseerden we het voor de vijfde keer op het Javaplein. Het was een bruisend feest met allemaal vrolijke mensen: bewoners met een islamitische achtergrond, LHBT’ers, alles liep door elkaar. Daar word ik helemaal gelukkig van.’

Naast zijn studie, waarvoor hij momenteel stage loopt bij Het Blauwe Huis aan de Zeeburgerdijk (opvang van vluchtelingen), is Redouane zelfstandig ondernemer. Met zijn bedrijf richt hij zich op de organisatie van festivals en optredens als moderator. ‘En misschien wil ik de politiek in. Ik zie nog wel waar mijn liefde voor deze wijk mij brengt.’