Home Overzicht Informatieavond over herdenkingsritueel Namen en Nummers

Informatieavond over herdenkingsritueel Namen en Nummers

0

Op 4 mei vindt voor de zevende keer het kunst- en herdenkingsritueel Namen en Nummers plaats op het Kastanjeplein. Op donderdagavond 4 april is er een informatieavond. Dan kunnen ook al naambordjes worden gemaakt die op 4 mei in een plattegrond worden gelegd. Ook is er aandacht voor de viering van 5 mei op het Kastanjeplein.

Uit een aantal straten van de Oosterparkbuurt zijn in de tweede wereldoorlog 2.800 joden weggevoerd en vermoord. In het bijzondere project Namen en Nummers hebben buurtbewoners de afgelopen jaren al 2000 naambordjes van de slachtoffers gemaakt en deze op rituele wijze op het juiste adres in de steeds voller wordende plattegrond van de buurt neergelegd. Zo brachten ze hen symbolisch thuis, want ze horen bij ons en onze pijnlijke geschiedenis.

Steeds indrukwekkender
Kunstenaar Ida van der Lee, die het kunst- en herdenkingsritueel heeft ontworpen, zal tijdens de informatieavond vertellen en laten zien hoe in de loop der jaren het project steeds indrukwekkender geworden is. Speciale gasten op deze avond zijn de zussen Jansje en Anne Stodel. Zij vertellen over hun familiegeschiedenis in de buurt. Hun vader had tot begin jaren veertig een sigarenwinkel aan de Kastanjeweg. Ze overleefden de oorlog, maar uiteraard niet zonder de pijn en de moeilijke jaren daarna.

Iedereen is van harte welkom op donderdagavond 4 april om 19.30 uur in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), ingang Café de Tropen, Linnaeusstraat 2c (ingang bij het Oosterpark).

Check www.namenennummers.eu | idavanderlee.nl/nl