Home Overzicht Inge Baken, pionier in het Amstelkwartier: ‘Een klein dorp in de grote...

Inge Baken, pionier in het Amstelkwartier: ‘Een klein dorp in de grote stad’

0

Sinds de zomer van 2013 woont Inge Baken (47) samen met haar dochter Dominique (12) in het Amstelkwartier. Ze geniet vooral van het onderlinge contact van de bewoners en de vele gezellige initiatieven zoals de kerstmarkt en de zomer bbq. De centrale maar toch rustige ligging van de wijk vindt ze een groot voordeel. Inge: ‘Met de fiets of met de boot, je bent zo in de binnenstad of de natuur. Maar je zit ook zo op de A10.’

Tekst Ingrid Haan

Bij toeval stuitte ze op het nieuwbouwproject Amstellife in de Amstelvlietstraat. Inge: ‘Ik dacht meteen, dit moet ik doen! Hiervoor woonde ik in Zuid in een jaren zeventig woning en ik wilde graag alles nieuw en een tuin. Dat kon in het Amstelkwartier. Hoe de wijk zich zou ontwikkelen, dat wist ik nog niet, maar ik had er vertrouwen in. De verbinding naar de stad is goed en je zit hier heerlijk aan de Amstel. En ook het nieuwe van de wijk sprak me aan, mensen zoeken elkaar sneller op. Ik merkte het enthousiasme van de mensen al bij het uitzoeken van de schuttingen’

Binnenkijken bij drie huizen
‘Het is leuk om elkaar af en toe te zien bij een van de buurtinitiatieven. In het begin hadden we zelfs een walking dinner waarbij alle buren één gang bij elkaar gingen eten. Zo kon je op één avond binnenkijken bij drie huizen. Er was ook al snel een bewonersblog met praktische informatie over de parkeergarage bijvoorbeeld, maar ook als je je fietssleutel kwijt bent, kun je dat erop zetten. Je zit niet op elkaars lip, maar je maakt wel samen de wijk leefbaar en prettig, het is net een klein dorp in de grote stad.’

Kwartier aan de Amstel
Direct aan het water ‘Ik heb een tijd een sloepje gehad en liep met mooi weer zo naar de haven om vanuit daar de hele stad te verkennen, of de andere kant op, richting Ouderkerk. Echt geweldig. En dat er steeds meer mooie horeca in de wijk komt, dat is echt een verrijking. Ook de diversiteit spreekt me aan, van studenten in Villa Mokum tot alleenstaanden, mensen met en zonder kinderen, iedereen heeft z’n eigen verhaal.’ Sinds anderhalf jaar zit Inge in de redactie van de wijkkrant, Kwartier aan de Amstel. ‘Het is leuk om daaraan mee te doen, je leert nieuwe mensen kennen en je bent op de hoogte van allerlei dingen die in de wijk gebeuren. Van de rol van de wijkagent tot de pakjesbezorger die iedereen kent, er staat van alles in.’

Toch verhuizen
Na ruim vijf jaar Amstelkwartier gaat Inge de wijk toch verlaten. ‘Ik wil graag een woning met één kamer extra. Als ‘creatieve matchmaker’ werk ik veel uit huis en ik verlang echt naar net wat meer ruimte. Maar ook mijn grote liefde Jaap is een belangrijke reden natuurlijk, we willen graag samenwonen. Hij heeft een ruime woning in de binnenstad en daar kunnen we met z’n drieën prima wonen. We zijn nu aan het verbouwen en dus staat mijn huis te koop. Geschikt voor jonge stellen met een kind op komst, maar ook bijvoorbeeld voor mensen wiens kinderen het huis al uit zijn. Met een parkeergarage, een lift, een tuin op het zuiden, genoeg bergruimte… ja, met pijn in mijn hart ga ik dit huis en de wijk verlaten, maar ik ga ook heel graag met mijn liefde een nieuwe plek verkennen.’

Ook in deze mooie wijk wonen? Kijk op funda: Amstelvlietstraat 307