Home Lezen en schrijven Initiatief Linnaeus Boekhandel. Week van het Korte Verhaal nu ook in België

Initiatief Linnaeus Boekhandel. Week van het Korte Verhaal nu ook in België

0

Het initiatief van Linnaeus Boekhandel om jaarlijks de Week van het Korte Verhaal te vieren is inmiddels overgenomen door vijfentwintig boekhandels in Nederland. Dit jaar is gaat de WvhKV voor het eerst internationaal: de Gentse boekhandel Limerick heeft zich aangesloten en het prachtige programma ‘Kort’ verplaatst van december naar februari, zodat ook in België ook in deze week extra aandacht is voor het korte verhaal.

De Week van het Korte Verhaal is ontstaan uit liefde voor het genre dat in de literaire wereld nog steeds gezien wordt als ondergeschoven kindje. Door ten minste één week per jaar het korte verhaal uit te lichten, hopen de deelnemende boekhandels een breder publiek kennis te laten maken met de kracht van het korte verhaal, om zo het genre een steviger fundament te geven en het de ereplaats te geven die het verdient in de literatuur.

Ook in België
De Week van het Korte Verhaal begon eenvoudig: een tafel met verhalenbundels met een bordje erbij. Inmiddels hebben een twintigtal boekhandels zich aangesloten en worden door het hele land activiteiten georganiseerd. Elke deelnemende boekhandel geeft op geheel eigen wijze invulling aan de week. De Gentse boekhandel Limerick heeft zich dit jaar aangesloten zodat ook in België tijdens deze week extra aandacht is voor het korte verhaal.

J.M.A. Biesheuvelprijs
De WvhKV, die dit jaar wordt gehouden van 14 tot en met 21 februari, trapt af met de uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs, de prijs voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel van 2015. De prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar was de eerste J.M.A. Biesheuvelprijs voor Rob van Essen. Hij won de rpijs met zijn bundel Hier wonen ook mensen een bedrag van € 4.867,- en het lievelingsboek van Maarten Biesheuvel. Het prijzengeld is volledig gefinancierd door middel van crowdfunding, om aan te tonen dat het onderbelichte literaire genre wel degelijk bewonderaars en liefhebbers kent. In totaal 97 donateurs deden een bijdrage aan het prijzengeld.

Vorig artikelSculpturen van Oost: Wibaut aan de Wibautstraat
Volgend artikelPand Lloyd Hotel verkocht aan festivaldirecteur