Home BoekvandeWeek ‘Inmiddels ben ik verslaafd aan de vrouw’

‘Inmiddels ben ik verslaafd aan de vrouw’

0

35 Vorig jaar was ik voor het eerst in mijn leven in New York. Uiteraard waren alle clichés van toepassing. Voortgestuwd door die zo geroemde energie beende ik vrolijk langs de gigantische avenues, wervelde mezelf met de massa de metro in en lag iedere middag Strawberry Fields zingend in het Central Park. Tijdens een van die onvermoeibare wandelsessies struikelde ik over een paar dozen. Boeken, dat rook ik meteen. Met de directheid van een New Yorkse vroeg ik wat er aan de hand was. Een signeersessie, straalde de mevrouw, bij onze leesclub. Door Elizabeth Strout! Het boek heette My name is Lucy Barton en het zei me niets. Ik wandelde door.

Little did I know! Inmiddels ben ik verslaafd aan de vrouw. Want de romans, alle romans, van Strout zijn fantastisch, gelaagd en scherpzinnig.

En omdat ze ook nog eens uitstekend vertaald zijn, raad ik bij deze aan : Ik heet Lucy Barton. En lees onmiddellijk daarna: Niets is onmogelijk.
Want deze Strout weet je bij de strot te grijpen zonder te vervallen in slap mededogen met de gecompliceerde bagage van haar personages. Het is grootse literatuur, compacte literatuur, heerlijke literatuur. Daar durf ik voor te tekenen.

_____

Ik heet Lucy Barton is geschreven door Elizabeth Strout
Vertaald door Barbara de Lange
en uitgegeven bij Atlas Contact
Corine Elemans
is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303