Home Overzicht Interaction designers maken oplossingen voor grote en kleine problemen in Oost

Interaction designers maken oplossingen voor grote en kleine problemen in Oost

0

Onveilige situatie op de Nesciobrug, hinderlijke fietsers op de stoep in het winkelcentrum, rommel op het strand van Blijburg… Allemaal onderwerpen waarvoor oplossingen mogelijk zijn. Zo’n 150 studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen van Technische Universiteit Delft kwamen naar Oost om tijdens ‘Design for Interaction Day’ ontwerpen te maken die oplossingen kunnen bieden.

Met dertig teams trokken de studenten Oost in en gingen aan de slag met tien maatschappelijke opgaven. De opdracht was een ontwerp te maken dat een bepaald gedrag of  beleving bij bewoners of gebruikers stimuleert. Dat kan van alles zijn: een nieuw product, een  aanpassing aan een bestaand product, maar ook bijvoorbeeld een app, een service, een spel, een brochure, een ruimtelijke interventie. Wat genereert het best het gewenste effect en wat past bij de doelgroep en de context?

Na een dag ploeteren presenteerden de jonge industrieel ontwerpers de resultaten van hun arbeid in de grote ruimte van Jeugdland aan de Valentijnkade. Een lange reeks korte video’s werd getoond aan de kritische vakjury onder leiding van stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel. Kort en soms waren de presentaties niet helemaal duidelijk, maar jurylid Sharona Ceha maakte met haar vragen  aan de teams veel helder. Haar steeds terugkerende vraag: zijn de mensen in Oost waarvoor de ontwerpen zijn bedacht erbij betrokken? Vaak wel, niet altijd.

De Design for Interaction Day leverde veel bruikbare, vaak eenvoudige en soms wat meer ingewikkelde ontwerpen op. De gebiedsmanagers van het stadsdeel, die nadrukkelijk betrokken waren  bij de activiteiten van de studenten, verwachten dat er heel wat ideeën van de studenten in praktijk kunnen worden gebracht. We zijn nieuwsgierig wanneer de eerste ideeën in praktijk zijn gebracht.

Bekijk de video’s